Széptest Blog - Plasztikai sebészet

Mikor jöhet az arcplasztika?

2023.02.15 11:00
Pasarét Klinika
Mikor jöhet az arcplasztika?

Már több mindent próbáltam, jöhet az arcplasztika

Az öregedéssel az arcbőr veszít rugalmasságából, nem tud ellenállni a gravitációnak. Az orr és az ajkak között, a homlokon egyre mélyülnek a ráncok, az áll körül és alatt pedig a bőr meglazul. A különböző kozmetikai kezelések, a ráncok korrekciója, a fényterápia és a lézer nem ad megfelelő megoldást.

Arcplasztika kérdések

Arcplasztika kérdései

 

A plasztikai sebészet ilyenkor meg tudja adni a kívánt eredményt az arcplasztika eljárással, a bőr és a szövetek feszesítését, a felesleges bőr kimetszését. Az arcplasztika gyakorlatilag az arc és a nyak bőrének és a bőr alatti kötőszövet feszesítését, a felesleges bőr kimetszését jelenti. A műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, melyet konzultáció és kivizsgálás előz meg.

A bemetszés a hajas fejbőrön történik, a fülek előtt folytatódik, majd visszafordulva a nyak hátsó részén végződik. A bőr az arccsontoktól az ajak és az orr ráncaiig és az állcsontig fel van készítve; és a fülek alatt és mögött 5 cm-ig. (Léteznek „kisebb” arcplasztika is. Ez kisebb bemetszést és előkészítést jelent.) Ekkor láthatóvá válik a kötőszövet, amit a műtéti technikától függően vagy meg kell feszíteni, vagy ki kell metszeni.

 

Arcplasztika műtét menete

A bőr enyhe feszesítése közben a bőrfelesleg látható, a sebet be kell zárni. Az áll alatt általában zsírfelesleg található, ami szintén zsírleszívást igényel. Homlokműtétnél hasonló a folyamat: a metszést a közelben végezzük. a hajas fejbőrt, a bőr kimetszésével érjük el a kívánt eredményt. Alsó szemhéjplasztika esetén nemcsak a bőrfelesleget, hanem a szemgolyó körüli zsírfelesleget is kimetsszük, amely általában kárpitozza azt. Felső szemhéjplasztika esetén a bőr egy babérlevélszerű részét kimetsszük.

Ezzel az eljárással 5-10 évvel fiatalabb benyomást kelthetünk. Ez az előny természetesen az évek múlásával kevésbé lesz látható. Az első 24 órában a betegnek jegelnie kell az arcát. Az arcplasztika során behelyezett drént az első napon eltávolítják. Az első héten duzzanat, hematóma léphet fel, amely fokozatosan eltűnik. A varratokat az 5-7. napon vesszük ki.

Optimális esetben a 3. héten a beavatkozás nyomai szinte láthatatlanok. Az 5-6. héten a beteg visszatérhet korábbi életmódjához. A blefaroplasztika -  szemhéjplasztika esetében ez az időtartam két hét. A legprecízebb munka ellenére előfordulhatnak szövődmények: vérzés, gyulladás, sebgyógyulási károsodás. A fül mögött rendellenes hegképződés (keloid), bőrelhalás léphet fel. A legsúlyosabb szövődmény az arcidegek károsodása, az arcidegbénulás. Ezek a szövődmények szerencsére csak 1-2%-ban fordulnak elő.

 

Várjuk ingyenes konzultáción. Az arcplasztika mellett a leggyakoribb bevatkozásainkat itt találja:

 

Figyelmükbe ajánljuk a Wikipedia Rhytidectomy (arcplasztika) leírását >

 

Tovább a Arcplasztika részletek oldalra az Arcplasztika kérédsek blog oldalról >

Vissza a Plasztikai sebészet főoldalra az Arcplasztika kérédsek blog oldalról >