Lézeres visszérműtét

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Lézeres visszérkezelés

 

Hogyan zajlik a lézeres visszérműtét?

Lézeres visszérműtét - Pasarét Klinika Budapest

A visszértágulatok, más néven visszeresség, gyakori és kellemetlen problémát okozhatnak az érintettek számára. Szerencsére a modern orvostudomány hozzáférést biztosít olyan innovatív kezelési módszerekhez, mint a lézeres visszérműtét. Itt részletesen bemutatjuk a lézeres visszérműtét folyamatát, amely egyre népszerűbb megoldás a visszértágulatok kezelésére.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, azaz a műtétet követően, egy kis pihenés után elhagyhatja a klinikát még aznap.

 

A visszértágulatok és tüneteik

A visszértágulatok, vagy visszérproblémák, olyan érrendszeri rendellenességek, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a vér az alsó végtagokban nem áramlik megfelelően a vénákban. Ennek eredményeképpen a vének kibővülnek és eltorzulnak, ami számos kellemetlen tünetet okozhat, mint például fájdalmat, duzzanatot, és lábgyengeséget. A visszértágulatok előrehaladott állapotban súlyosabb problémákhoz vezethetnek, például fekélyekhez vagy trombózishoz.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A lézeres visszérműtét működési elve

A lézeres visszérműtét egy innovatív és minimálisan invazív beavatkozás, amelynek célja a visszértágulatok eltávolítása vagy inaktiválása. Az eljárás alapelve az, hogy a lézer energiát használ a visszér falának összehúzásához vagy zárásához, így a vér nem tud tovább stagnálni az érintett vénában. Ezáltal a tünetek enyhülnek, és az érintett visszér eltűnik.

 

Előkészületek

A lézeres visszérműtét előtt alapos előkészületekre van szükség. Az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, és szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is elrendel. A pácienssel megbeszélik az eljárás részleteit és a lehetséges kockázatokat.

Az eljárás előtti napokban fontos lehet a gyógyszeres előkészítés is, amely segíti az érrendszer tágulásának optimalizálását és a beavatkozás sikerét.

 

Az eljárás menete

A lézeres visszérműtét általában helyi érzéstelenítésben történik, ami azt jelenti, hogy a páciens éber marad, de nincs fájdalma az érintett területen. Az alábbiakban részletezzük az eljárás fő lépéseit:

 1. Helyi érzéstelenítés: Először is, az orvos helyi érzéstelenítőt ad be a beavatkozás területére. Ez biztosítja, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat az eljárás során.
 2. Lézerkezelés: Az orvos egy vékony lézerrostert vagy szálas optikai szálat helyez be a problémás visszérbe. A lézerenergia pontosan célzottan a visszér falát éri, és ennek hatására az ér falának összehúzódása vagy zárása következik be.
 3. Érellenőrzés: Az orvos figyelmezteti a páciensre, hogy az eljárás során hogyan kell cselekednie. A beteg általában az eljárás ideje alatt is beszélhet az orvossal, és jelenteni tudja az esetleges kellemetlenségeket.
 4. Vége az eljárásnak: Miután az orvos elvégzi a lézeres kezelést az érintett visszéren, eltávolítja a lézeres berendezést, és befejezi az eljárást.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Utókezelés és Gyógyulás

Lézeres visszérműtét ára és tapasztalat

A lézeres visszérműtét után a páciensnek néhány órát kell pihennie az orvosi rendelőben, majd haza mehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a műtét után a betegnek még néhány hétig szorosan követnie kell az orvos utasításait és a gyógyulási útmutatót.

A gyógyulási időszak során a páciensnek kerülnie kell a nehéz fizikai terhelést és hosszú ideig tartó állást. Az orvos által előírt kompressziós harisnyát is viselni kell, hogy segítse a vérkeringést és csökkentse a duzzanatot.

 

Az eredmények és a műtét utóhatásai

A lézeres visszérműtét eredményeként az érintett visszér falai összehúzódnak vagy lezáródnak, és a vér nem tud tovább stagnálni bennük. Ennek eredményeként a tünetek jelentősen enyhülnek, és a visszér eltűnik vagy minimálisra csökken. A páciensek általában gyorsan visszatérhetnek mindennapi tevékenységekhez és a gyógyulás folyamatosan javul.

Az utóhatások tekintetében néhány kellemetlenség előfordulhat az eljárás után, mint például enyhe duzzanat, bőrpír vagy érzékenység az érintett területen. Ezek a tünetek általában rövid időn belül enyhülnek és eltűnnek.

Az eredmények tartóssága nagyon változó lehet. A lézeres visszérműtét általában hatékony a kisebb és közepes méretű visszérproblémák esetén. Azonban a kezelés után további visszértágulatok is kialakulhatnak az évek során, és szükség lehet további kezelésekre vagy eljárásokra.

A visszerek felszámolása azt jelenti, hogy a károsodott vagy kitágult visszereket inaktívvá tesszük vagy eltávolítjuk. Azonban a vérnek továbbra is szüksége van egy visszaáramlási útvonalra a lábakból vagy más testrészekből a szív felé. Amikor egy vagy több visszér eltávolításra kerül, az egészséges mélyvénák és más kollaterális (pótvénák) vénák továbbra is átveszik a feladatot a vér szállításában. Az emberi testben több vénás rendszer található, és az erek összeköttetésben állnak egymással. A mélyvénák felelősek a legnagyobb véráramlásért, míg a felszíni vénák, mint például a visszerek, kevésbé fontosak a véráramlás szempontjából. Amikor egy visszeret eltávolítunk, a vér más, egészséges vénákon folyik vissza, így a vérkeringés zavartalan marad.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

 • A lézeres visszérműtét általában biztonságos és hatékony eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is vannak bizonyos kockázatok és mellékhatások. Ezek közé tartozhatnak:
 • Fájdalom vagy érzékenység az érintett területen - Az eljárás után néhány páciens enyhe fájdalmat vagy érzékenységet tapasztalhat az érintett területen, de ez általában rövid ideig tart.
 • Bőrpír vagy duzzanat - Az eljárás után előfordulhat bőrpír és duzzanat, amelyek általában néhány nap vagy hét alatt enyhülnek.
 • Vérzés vagy fertőzés - Ritka esetekben előfordulhat vérzés vagy fertőzés az érintett területen.
 • Hegek vagy pigmentáció változások - Néhány páciensnél hegek vagy bőrpigmentációs változások alakulhatnak ki az eljárás után.
 • Fontos megjegyezni, hogy az eljárás során alkalmazott lézer energiája minimálisra van szabályozva, hogy minimalizálja a kockázatokat és a mellékhatásokat.

 

Az eredmények tartóssága, esetleges utókezelések

Annak érdekében, hogy az eredmények minél tartósabbak legyenek, a pácienseknek fontos az orvos által javasolt utókezeléseket és utánkövetést követni. Ez magában foglalhatja a kompressziós harisnya viselését, a fizikai aktivitás korlátozását, és az érrendszeri egészség megőrzését segítő intézkedéseket.

Az orvos által előírt kontrollvizsgálatok is fontosak, hogy időben felismerjék és kezeljék az esetleges új visszértágulatokat vagy problémákat.

A lézeres visszérműtét egy innovatív és hatékony módszer a visszértágulatok kezelésére. Az eljárás minimálisan invazív, és jelentős előnyökkel jár a hagyományos műtétekhez képest. Azonban mindig konzultáljon orvosával, mielőtt döntést hozna az eljárásról, és fontos az orvos utasításait követni a gyógyulási folyamat során.

A lézeres visszérműtét lehetővé teszi a betegek számára, hogy élvezhessék az életüket anélkül, hogy a visszérproblémák miatt fájdalommal vagy kellemetlenségekkel kellene küzdeniük. A modern orvostudomány és a technológia fejlődése révén az ilyen eljárások lehetővé teszik a páciensek számára, hogy aktív és egészséges életet éljenek a visszértágulatok okozta problémák nélkül.

 

Mi a különbség a hagyományos és a lézeres visszérműtét között?

A visszértágulatok, vagyis a visszérproblémák, sok embert érintenek világszerte. Szerencsére ma már rendelkezünk különböző kezelési lehetőségekkel, amelyek közül kettő a legelterjedtebb: a hagyományos és a lézeres visszérműtét. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a két eljárás közötti különbségeket, előnyöket és hátrányokat, hogy segítsünk eldönteni, melyik lehet a legmegfelelőbb megoldás az Ön számára.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A visszértágulatok kezelésének szükségessége

Lézeres visszérműtét tapasztalat és előnyei

A visszértágulatok olyan érrendszeri problémák, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a vér nem áramlik megfelelően a vénákban, és ennek eredményeként az érfalak kitágulnak és kibővülnek. Ez súlyos tünetekhez vezethet, mint például fájdalom, duzzanat, bőrpír, viszketés, és lábgörcsök. A visszértágulatok gyakran örökletesek, de előidézhetik terhesség, túlsúly, álló munka vagy genetikai hajlam is.

A visszérproblémák kezelése fontos, mivel az előrehaladott állapotokban fekélyeket vagy trombózist is okozhatnak. Két fő kezelési lehetőség létezik: a hagyományos és a lézeres visszérműtét.

 

Hagyományos visszérműtét

A hagyományos visszérműtét, más néven visszérstripping, hosszú évekig a visszértágulatok kezelésének alapvető módja volt. Az eljárás lényege az érintett visszér eltávolítása a testből. Íme, a főbb jellemzők:

 • Általános érzéstelenítés: A hagyományos visszérműtét általában általános érzéstelenítésben történik, ami azt jelenti, hogy a beteg teljesen elalszik az eljárás során.
 • Sebészeti bemetszés: Az orvos egy bemetszést készít az érintett területen, majd eltávolítja vagy lezárja a visszértágulatot.
 • Hosszabb gyógyulási idő: A hagyományos visszérműtét után hosszabb a gyógyulási idő, és a betegnek általában néhány hétig kell különleges kompressziós harisnyát viselnie.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A két eljárás összehasonlítása

Most vessünk egy közelebbi pillantást a két eljárás közötti főbb különbségekre:

Szempont

Hagományos visszérműtét

Lézeres visszérműtét

Érzéstelenítés

Általános érzéstelenítés szükséges, amely teljes testi érzéketlenséget eredményez. Helyi érzéstelenítés alkalmazása, ami lehetővé teszi, hogy a beteg éber maradjon az eljárás alatt.

Sebészeti bemetszés

A sebész nagyobb bemetszést készít az érintett területen a visszér eltávolításához vagy lezárásához. Csak egy kis bemetszés vagy tűszúrás szükséges az optikai szál bevezetéséhez.

Gyógyulási idő

Hosszabb gyógyulási idő, általában néhány hétig tart, és a betegnek kompressziós harisnyát kell viselnie. Rövidebb gyógyulási idő, a beteg általában már aznap haza mehet, és a kompressziós harisnya viselése rövidebb ideig szükséges.

Fájdalom és kellemetlenség

Az általános érzéstelenítés miatt a betegnek általában kevésbé van tudomása az eljárásról, de a gyógyulási időszak fájdalmas lehet. A helyi érzéstelenítés miatt a beteg éber marad az eljárás alatt, de a gyógyulási időszak kevésbé fájdalmas lehet.

Eredmények tartóssága

Mindkét eljárás hatékony lehet a visszértágulatok kezelésében, de az eredmények tartóssága változó lehet. A visszértágulatok újra kialakulhatnak az évek során, és további kezelésekre vagy eljárásokra lehet szükség.

 

Melyik eljárás a jobb választás?

A választás a beteg egyéni állapotától és preferenciáitól függ. A lézeres visszérműtét általában kevesebb kényelmetlenséggel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, míg a hagyományos visszérműtét esetén az általános érzéstelenítés miatt az eljárás alatt nincs tudatosság a folyamatról. Azonban mindkét eljárás hatékony lehet a visszértágulatok kezelésében, és az orvos segítséget nyújthat a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában.

Fontos konzultálni az orvossal, és megbeszélni az egyéni helyzetét, hogy a legjobb döntést lehessen meghozni. A visszértágulatok kezelése fontos lépés az érrendszeri egészség megőrzésében, és a megfelelő kezeléssel jelentősen javíthatja az életminőségét.

 

 

Vissza a Lézeres visszérműtét oldalról a Lézeres kezelések oldalunkra >

Tovább a Lézeres visszérműtét oldalról a Pasarét Klinika főoldalunkra >

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb