Lézeres visszérműtét

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Lézeres visszérkezelés

 

Hogyan zajlik a lézeres visszérműtét?

Lézeres visszérműtét - Pasarét Klinika Budapest

A visszértágulatok, más néven visszeresség, gyakori és kellemetlen problémát okozhatnak az érintettek számára. Szerencsére a modern orvostudomány hozzáférést biztosít olyan innovatív kezelési módszerekhez, mint a lézeres visszérműtét. Itt részletesen bemutatjuk a lézeres visszérműtét folyamatát, amely egyre népszerűbb megoldás a visszértágulatok kezelésére.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, azaz a műtétet követően, egy kis pihenés után elhagyhatja a klinikát még aznap.

 

A visszértágulatok és tüneteik

A visszértágulatok, vagy visszérproblémák, olyan érrendszeri rendellenességek, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a vér az alsó végtagokban nem áramlik megfelelően a vénákban. Ennek eredményeképpen a vének kibővülnek és eltorzulnak, ami számos kellemetlen tünetet okozhat, mint például fájdalmat, duzzanatot, és lábgyengeséget. A visszértágulatok előrehaladott állapotban súlyosabb problémákhoz vezethetnek, például fekélyekhez vagy trombózishoz.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A lézeres visszérműtét működési elve

A lézeres visszérműtét egy innovatív és minimálisan invazív beavatkozás, amelynek célja a visszértágulatok eltávolítása vagy inaktiválása. Az eljárás alapelve az, hogy a lézer energiát használ a visszér falának összehúzásához vagy zárásához, így a vér nem tud tovább stagnálni az érintett vénában. Ezáltal a tünetek enyhülnek, és az érintett visszér eltűnik.

 

Előkészületek

A lézeres visszérműtét előtt alapos előkészületekre van szükség. Az orvos alaposan megvizsgálja a beteget, és szükség esetén képalkotó vizsgálatokat is elrendel. A pácienssel megbeszélik az eljárás részleteit és a lehetséges kockázatokat.

Az eljárás előtti napokban fontos lehet a gyógyszeres előkészítés is, amely segíti az érrendszer tágulásának optimalizálását és a beavatkozás sikerét.

 

Az eljárás menete

 

"A lézeres visszérműtét általában helyi érzéstelenítésben történik, ami azt jelenti, hogy a páciens éber marad, de nincs fájdalma az érintett területen."

 

Az alábbiakban részletezzük az eljárás fő lépéseit:

 1. Helyi érzéstelenítés: Először is, az orvos helyi érzéstelenítőt ad be a beavatkozás területére. Ez biztosítja, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat az eljárás során.
 2. Lézerkezelés: Az orvos egy vékony lézerrostert vagy szálas optikai szálat helyez be a problémás visszérbe. A lézerenergia pontosan célzottan a visszér falát éri, és ennek hatására az ér falának összehúzódása vagy zárása következik be.
 3. Érellenőrzés: Az orvos figyelmezteti a páciensre, hogy az eljárás során hogyan kell cselekednie. A beteg általában az eljárás ideje alatt is beszélhet az orvossal, és jelenteni tudja az esetleges kellemetlenségeket.
 4. Vége az eljárásnak: Miután az orvos elvégzi a lézeres kezelést az érintett visszéren, eltávolítja a lézeres berendezést, és befejezi az eljárást.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Utókezelés és Gyógyulás

Lézeres visszérműtét ára és tapasztalat

A lézeres visszérműtét után a páciensnek néhány órát kell pihennie az orvosi rendelőben, majd haza mehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a műtét után a betegnek még néhány hétig szorosan követnie kell az orvos utasításait és a gyógyulási útmutatót.

A gyógyulási időszak során a páciensnek kerülnie kell a nehéz fizikai terhelést és hosszú ideig tartó állást. Az orvos által előírt kompressziós harisnyát is viselni kell, hogy segítse a vérkeringést és csökkentse a duzzanatot.

 

Az eredmények és a műtét utóhatásai

A lézeres visszérműtét eredményeként az érintett visszér falai összehúzódnak vagy lezáródnak, és a vér nem tud tovább stagnálni bennük. Ennek eredményeként a tünetek jelentősen enyhülnek, és a visszér eltűnik vagy minimálisra csökken. A páciensek általában gyorsan visszatérhetnek mindennapi tevékenységekhez és a gyógyulás folyamatosan javul.

Az utóhatások tekintetében néhány kellemetlenség előfordulhat az eljárás után, mint például enyhe duzzanat, bőrpír vagy érzékenység az érintett területen. Ezek a tünetek általában rövid időn belül enyhülnek és eltűnnek.

Az eredmények tartóssága nagyon változó lehet.

 

"A lézeres visszérműtét általában hatékony a kisebb és közepes méretű visszérproblémák esetén. A kezelés után további visszértágulatok is kialakulhatnak az évek során és szükség lehet további kezelésekre vagy eljárásokra."

 

A visszerek felszámolása azt jelenti, hogy a károsodott vagy kitágult visszereket inaktívvá tesszük vagy eltávolítjuk. Azonban a vérnek továbbra is szüksége van egy visszaáramlási útvonalra a lábakból vagy más testrészekből a szív felé. Amikor egy vagy több visszér eltávolításra kerül, az egészséges mélyvénák és más kollaterális (pótvénák) vénák továbbra is átveszik a feladatot a vér szállításában. Az emberi testben több vénás rendszer található, és az erek összeköttetésben állnak egymással. A mélyvénák felelősek a legnagyobb véráramlásért, míg a felszíni vénák, mint például a visszerek, kevésbé fontosak a véráramlás szempontjából. Amikor egy visszeret eltávolítunk, a vér más, egészséges vénákon folyik vissza, így a vérkeringés zavartalan marad.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

 • A lézeres visszérműtét általában biztonságos és hatékony eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is vannak bizonyos kockázatok és mellékhatások. Ezek közé tartozhatnak:
 • Fájdalom vagy érzékenység az érintett területen - Az eljárás után néhány páciens enyhe fájdalmat vagy érzékenységet tapasztalhat az érintett területen, de ez általában rövid ideig tart.
 • Bőrpír vagy duzzanat - Az eljárás után előfordulhat bőrpír és duzzanat, amelyek általában néhány nap vagy hét alatt enyhülnek.
 • Vérzés vagy fertőzés - Ritka esetekben előfordulhat vérzés vagy fertőzés az érintett területen.
 • Hegek vagy pigmentáció változások - Néhány páciensnél hegek vagy bőrpigmentációs változások alakulhatnak ki az eljárás után.
 • Fontos megjegyezni, hogy az eljárás során alkalmazott lézer energiája minimálisra van szabályozva, hogy minimalizálja a kockázatokat és a mellékhatásokat.

 

Az eredmények tartóssága, esetleges utókezelések

Annak érdekében, hogy az eredmények minél tartósabbak legyenek, a pácienseknek fontos az orvos által javasolt utókezeléseket és utánkövetést követni. Ez magában foglalhatja a kompressziós harisnya viselését, a fizikai aktivitás korlátozását, és az érrendszeri egészség megőrzését segítő intézkedéseket.

Az orvos által előírt kontrollvizsgálatok is fontosak, hogy időben felismerjék és kezeljék az esetleges új visszértágulatokat vagy problémákat.

 

"A lézeres visszérműtét egy innovatív és hatékony módszer a visszértágulatok kezelésére. Az eljárás minimálisan invazív, és jelentős előnyökkel jár a hagyományos műtétekhez képest. Azonban mindig konzultáljon orvosával, mielőtt döntést hozna az eljárásról és fontos az orvos utasításait követni a gyógyulási folyamat során."

 

A lézeres visszérműtét lehetővé teszi a betegek számára, hogy élvezhessék az életüket anélkül, hogy a visszérproblémák miatt fájdalommal vagy kellemetlenségekkel kellene küzdeniük. A modern orvostudomány és a technológia fejlődése révén az ilyen eljárások lehetővé teszik a páciensek számára, hogy aktív és egészséges életet éljenek a visszértágulatok okozta problémák nélkül.

Mi a különbség a hagyományos és a lézeres visszérműtét között?

A visszértágulatok, vagyis a visszérproblémák, sok embert érintenek világszerte. Szerencsére ma már rendelkezünk különböző kezelési lehetőségekkel, amelyek közül kettő a legelterjedtebb: a hagyományos és a lézeres visszérműtét. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a két eljárás közötti különbségeket, előnyöket és hátrányokat, hogy segítsünk eldönteni, melyik lehet a legmegfelelőbb megoldás az Ön számára.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A visszértágulatok kezelésének szükségessége

Lézeres visszérműtét tapasztalat és előnyei

A visszértágulatok olyan érrendszeri problémák, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a vér nem áramlik megfelelően a vénákban, és ennek eredményeként az érfalak kitágulnak és kibővülnek. Ez súlyos tünetekhez vezethet, mint például fájdalom, duzzanat, bőrpír, viszketés, és lábgörcsök. A visszértágulatok gyakran örökletesek, de előidézhetik terhesség, túlsúly, álló munka vagy genetikai hajlam is.

A visszérproblémák kezelése fontos, mivel az előrehaladott állapotokban fekélyeket vagy trombózist is okozhatnak. Két fő kezelési lehetőség létezik: a hagyományos és a lézeres visszérműtét.

 

Hagyományos visszérműtét

A hagyományos visszérműtét, más néven visszérstripping, hosszú évekig a visszértágulatok kezelésének alapvető módja volt. Az eljárás lényege az érintett visszér eltávolítása a testből. Íme, a főbb jellemzők:

 • Általános érzéstelenítés: A hagyományos visszérműtét általában általános érzéstelenítésben történik, ami azt jelenti, hogy a beteg teljesen elalszik az eljárás során.
 • Sebészeti bemetszés: Az orvos egy bemetszést készít az érintett területen, majd eltávolítja vagy lezárja a visszértágulatot.
 • Hosszabb gyógyulási idő: A hagyományos visszérműtét után hosszabb a gyógyulási idő, és a betegnek általában néhány hétig kell különleges kompressziós harisnyát viselnie.

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

A két eljárás összehasonlítása

Most vessünk egy közelebbi pillantást a két eljárás közötti főbb különbségekre:

Szempont

Hagományos visszérműtét

Lézeres visszérműtét

Érzéstelenítés

Általános érzéstelenítés szükséges, amely teljes testi érzéketlenséget eredményez. Helyi érzéstelenítés alkalmazása, ami lehetővé teszi, hogy a beteg éber maradjon az eljárás alatt.

Sebészeti bemetszés

A sebész nagyobb bemetszést készít az érintett területen a visszér eltávolításához vagy lezárásához. Csak egy kis bemetszés vagy tűszúrás szükséges az optikai szál bevezetéséhez.

Gyógyulási idő

Hosszabb gyógyulási idő, általában néhány hétig tart, és a betegnek kompressziós harisnyát kell viselnie. Rövidebb gyógyulási idő, a beteg általában már aznap haza mehet, és a kompressziós harisnya viselése rövidebb ideig szükséges.

Fájdalom és kellemetlenség

Az általános érzéstelenítés miatt a betegnek általában kevésbé van tudomása az eljárásról, de a gyógyulási időszak fájdalmas lehet. A helyi érzéstelenítés miatt a beteg éber marad az eljárás alatt, de a gyógyulási időszak kevésbé fájdalmas lehet.

Eredmények tartóssága

Mindkét eljárás hatékony lehet a visszértágulatok kezelésében, de az eredmények tartóssága változó lehet. A visszértágulatok újra kialakulhatnak az évek során, és további kezelésekre vagy eljárásokra lehet szükség.

 

Melyik eljárás a jobb választás?

A választás a beteg egyéni állapotától és preferenciáitól függ. A lézeres visszérműtét általában kevesebb kényelmetlenséggel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, míg a hagyományos visszérműtét esetén az általános érzéstelenítés miatt az eljárás alatt nincs tudatosság a folyamatról. Azonban mindkét eljárás hatékony lehet a visszértágulatok kezelésében, és az orvos segítséget nyújthat a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában.

Fontos konzultálni az orvossal, és megbeszélni az egyéni helyzetét, hogy a legjobb döntést lehessen meghozni. A visszértágulatok kezelése fontos lépés az érrendszeri egészség megőrzésében, és a megfelelő kezeléssel jelentősen javíthatja az életminőségét.

 

 

Vissza a Lézeres visszérműtét oldalról a Lézeres kezelések oldalunkra >

Tovább a Lézeres visszérműtét oldalról a Pasarét Klinika főoldalunkra >

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb