Ajakfeltöltés, szájfeltöltés

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Ajakfeltöltés, szájfeltöltés

Ajakfeltöltés, szájfeltöltés

Vajon miért festik a nők ősidők óta az ajkaikat? A szemek mellett az arcon a dús ajkak vonzzák leginkább mások tekintetét.  A teltebb száj a nőiesség szimbóluma, rúzzsal, szájfénnyel hangsúlyozni lehet az ajkak részleteit, struktúráját, rá lehet erősíteni a vastagságukra. De amikor a smink lekerül az arcról, kiderül a valóság, ami a keskeny, vagy ráncosodásnak indult ajkakkal megáldott nők esetében elszomorító látvány lehet.

A túlságosan keskeny ajkak szigorúvá, jellegtelenné teszik a tekintetet, ami zavaró lehet a hétköznapi életben. Az ajakfeltöltés segíthet ezen a problémán, jelentkezzen a Pasarét Klinika Plasztikai Sebészet ingyenes konzultációjára. A blogunkban megtalálható a plasztikai beavatkozás fórum, ahol sok szempontról olvashat.

 

A szájfeltöltés különféle módjai

  • Hyaluronsavas töltés
  • Saját zsíros töltés
  • PermLip implantátum

A szájfeltöltés célja, hogy az ajkak teltebbekké váljanak, illetve szebb formájuk, kontúrjuk legyen.  Ezt az ajkakba, valamint az ajkakat körülvevő kis ráncokba fecskendezett töltőanyaggal lehet elérni. A töltőanyagok terén felszívódó és nem felszívódó anyagokat különböztetünk meg. A legelterjedtebb felszívódó anyag a hialuronsav, illetve a saját zsír. A PermaLip™ implantátum egy szilikonból készült betét, ami hosszútávon bent maradhat az ajkakban.

 

Mi is az a hialuronsav?

A hialuronsav egy poliszacharid molekula, egy nagyméretű és összetett szénhidrát. Az emberi testben természetes módon fordul elő, legnagyobb koncentrációban a bőrben, az ízületek belsejében, a szemhüvelyekben és más szövetekben található. A hyaluronsav legnagyobb előnye, hogy saját súlya 1000-szeresének, vagy akár 10 000-szeresének megfelelő mennyiségű vizet képes megkötni. Ennek köszönhetően megakadályozza, hogy a szövetek túl sok nedvességet veszítsen.

A kollagén és az elasztin mellett a hyaluronsav az egyik fő alkotóeleme annak a kötőszövetnek, amely körülveszi a bőr sejtjeit, így hidratálását és feszességet biztosít a bőrnek. Az idő múlásával a szervezetünk hyaluronsav-tartalma csökken, ez az egyik legjelentősebb ok a ráncok kialakulásáért.

 

Hyaluronsavas ajakfeltöltés

A felszívódó anyagok közül a leghatékonyabbak a hialuronsav alapú készítmények. Mivel a hyaluronsav az emberi szervezetben természetesen is megtalálható, felszívódása problémamentes, nem okoz allergiát. A hyaluronsav nagyon jó vízmegkötő képességgel rendelkezik, töltőanyagként a bőrbe fecskendezve megszívja magát vízzel és ettől a bőr látványosan teltebbé válik.

A hyaluronsavas ajakfeltöltés, szájfeltöltés beavatkozás előtt az orvos megvizsgálja a páciens ajkát, felméri a lehetőségeket a volumennöveléséhez, az ajakkontúr korrigálásához. Nagy segítség, ha a páciens fotókkal tudja illusztrálni elképzeléseit. A beavatkozás érzéstelenítéssel kezdődik, a fogorvosi kezelésekhez hasonlóan lidokain injekcióval érzéstelenítik a szájat és környékét.  Ezután következik a töltőanyag beinjekciózása. Az ehhez szükséges tűt a plasztikai sebész az ajakpír és a bőr határán vezeti be a 2-3 mm mélyre hatolva az ajakpír területe alá, amennyiben az ajakkontúr formálása szükséges.

Az ajak vastagításához a nyálkahártya felőli oldalon történik az injekciózás. A hialuronsavnak különböző molekulatömegű variánsai léteznek, a felületes, apró ráncokba a kisebb molekulatömegűt adják be, a mélyebb rétegben történő volumennöveléshez pedig a nagyobb méretűt használják.

 

Mennyi ideig tart a hyaluronsavas szájfeltöltés eredménye?

Hyaluronsavas ajakfeltöltés utánA hyaluronsavas töltőanyag az ajkakban 6-8 hónap alatt szívódik fel.  A töltőanyagot saját szöveti enzimek bontják le, mint a Hyaluronidáz, vagy a Metalloproteináz.  Az enzimek működésében eltérő, egyéni különbségek vannak, előfordul, hogy egyes pácienseknél az enzimtermelődés aktívabb, ezért a töltőanyag gyorsabban felszívódik és a hyaluronsavas szájfeltöltés eredménye 2-3 hónap múlva már nem látható.

Előre nem lehet megmondani, hogy kinél hogyan zajlik le ez a folyamat. Az ajkak területén annyira jó a kapilláris keringés, hogy itt aktívabbak az enzimek, amelyek bontják a hyaluronsavat, mint az arc egyéb területein, ahol a hyaluronsavas ráncfeltöltés akár egy évig is kitarthat. Az enzimekből laboratóriumi körülmények között kivonatokat is készítenek, amelyekkel a plasztikai sebész korrigálni tudja a töltést, ha az becsomósodik, kidudorodik a felszínen. Ezek a problémák nagyon ritkán fordulhatnak elő.

 

Mire számítsunk az szájfeltöltést követően?

 A beavatkozást követően, a tűszúrások helyén némi fájdalom, duzzanat, enyhe kellemetlen érzés felléphet, de ez gyorsan elmúlik. Ha a töltés során az orvos eltalál egy eret, lilás vagy sárgás elszíneződés alakulhat ki a bevérzések következtében, ezek felszívódási ideje 1-2 hétig is eltarthat. Az szájfeltöltés eredménye azonnal látható, a betöltött hialuronsav rögtön megszívja magát vízzel és az ajkak duzzadtabbá, teltebbé válnak. Volumenük azonban egy hét alatt általában 15-20 százalékot csökken, ekkora alakul ki a végleges eredmény.

Előfordulhat, hogy a beavatkozás után az ajkak két oldalán némiképp felemás lesz az eredmény, ilyenkor az orvos nem korrigálja az egyik oldalt a másikhoz, hanem vár pár napot, hogy a két oldal magától kiegyenlítődjék. Az esetek többségében további volumennövelés válhat szükségessé, a teljes korrekció érdekében, erre a kezelést követő 2-3 hétben kerül sor. A kezelés 15-20 percet vesz igénybe, semmiben sem akadályozza a pácienst, hogy utána akár azonnal visszatérjen a munkába. Fél óra elteltével még rúzsozni is lehet az ajkakat.

 

Mire figyeljünk a beavatkozás után?

Az ajkakat ne nyomkodjuk, kerüljük a túlzott mimikát, erős rágást, rágózást illetve a nagyobb izommunkával járó tevékenységeket. Tilos cigarettázni, szívószállal inni, illetve kerüljük három napig a sós, fűszeres, forró, csípős ételek, koffein tartalmú italok fogyasztását, mivel ezek irritációt okozhatnak. A kezelt területet legalább két hétig ne napoztassuk, és ne menjünk szoláriumba.

 

Lehet-e túltölteni az ajkakat?

Sajnos igen, de ehhez két ember kell. Egyrészt a páciens, másrészt az orvos. Ha a páciens túlzott igényekkel áll elő, az orvos feladata egészséges keretek között tartani azokat. Mint minden plasztikai sebészeti beavatkozás esetében, ennél a beavatkozásnál is a mértékletesség elvét kell figyelembe venni. Az orvos a kezelés során az arc formáját, arányait figyelembe véve tölti be a hialuronsavat, ami arányos és természetesen telt ajkakat varázsol.

Előfordul, hogy maga a páciens bánja meg, ha túl nagyra töltette az ajkait, a legközelebbi alkalommal óvatosabb lesz. Sokan tartanak attól, hogy a szájfeltöltés után úgynevezett „kacsacsőr száj”alakul ki náluk. Az ajakfeltöltés technikája függ a száj anatómiájától, egy jó szakember tudja, hova kell befecskendezni a töltőanyagot, hogy ne alakuljon ki extrém méretű, felfújt hatású kacsacsőr száj.

 

Ajakfeltöltés saját zsírral

A legtermészetesebb módja az ajakfeltöltésnek a saját zsírral való feltöltés. Ez is felszívódó töltőanyag, azaz nem marad véglegesen az ajkakban, de az esetek 80-90 százalékában a betöltött anyag 70 százaléka évekig stabilan beépül a feltöltés helyén.   Az ajkak feltöltéséhez először le kell szívni néhány milliméternyi zsírt a test más területéről. Legtöbbször a has, vagy a belsőcomb felszínén végzik el a zsírleszívást. Ez helyi érzéstelenítésben, ambulánsan történik. Mivel a sterilitás nagyon fontos, műtéti körülmények között végzik el.

A leszívott zsír nem találkozik a külvilággal, egy zárt rendszeren belül szívják le, szedik ki belőle a koncentrált zsírsejteket, megtisztítják őket, majd egy koktélt készítenek belőlük és azt töltik vissza az ajkakba és a ráncokba. Ez egy kicsit körülményesebb beavatkozás, 25-30 percet vesz igénybe.

A töltés technikája megegyezik a hyaluronsavas töltés esetében használttal. A száj és a körülötte lévő terület lidokainos érzéstelenítése után az orvos a hatóanyagot egy injekciós tű segítségével az ajakpír és a bőr határán, 2-3 mm mélyre hatolva az ajakpír területe alá fecskendezi be, amennyiben az ajakkontúr formálása szükséges. Az ajak vastagításához a nyálkahártya felőli oldalon történik az injekciózás.

 

Saját zsír vagy hialuronsav?

Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. A hyaluronsavas ajakfeltöltés egyszerűbb, gyorsabb beavatkozás. Ha valaki még csak ismerkedik az szájfeltöltéssel, ez a jó választás, hiszen az eredmény azonnal látható. Gyorsan kiderül, hogy a teltebb ajkak hogyan passzolnak az archoz, mennyire válnak harmonikusabbá általuk az arcvonások.

A hialuronsav az emberi szervezetben megtalálható, természetes molekula, problémamentesen szívódik fel, nem kell azon aggódni, hogy idegen anyag kerül a szervezetbe, ami esetleg allergiás reakciókat válthat ki. A hyaluronsav hátránya, hogy gyorsabban felszívódik, 6-8 hónap után már nem látható az eredmény. Jó hír viszont, hogy a kezelés bármikor megismételhető, a beavatkozás 15-20 percig tart.

A saját zsír azok számára jelenthet megoldást, akik tartósabb eredményre vágynak, mert a zsír lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a hialuronsav. Hátránya, hogy a beavatkozás körülményesebb, hosszabb ideig tart, mert a töltéshez szükséges néhány milliméternyi zsírt a test más területéről kell leszívni. Ehhez műtéti körülmények szükségesek. Az esetek 15-20 százalékában a saját zsír is gyorsan felszívódhat, viszont, ha a töltőanyag stabilan beépül, az eredmény évekig is megmaradhat.

 

Tartós eljárás: PermaLip™ implantátum

A PermaLip egy visszafordítható, de tartós szájfeltöltési eljárás, melynek során amerikai prémium kategóriás szilikon implantátumot ültetnek az ajkakba. Ez a betét nem szívódik fel, ezért bármikor eltávolítható. Jelentős előnye, hogy az implantátum nem veszít a térfogatából, így akármeddig is marad az ajkakban, megtartja természetes hatású, eredeti méretét. Többféle méretű implantátum közül lehet választani.

 

Hogyan történik a PermaLip ajakfeltöltés?

Az implantátum behelyezése steril műtőben, helyi érzéstelenítés mellett történik. A fogászati kezelésekhez is használt, lidokainos érzéstelenítés után az orvos a száj belső sarkában, mind a két oldalon, a bőrpírnál egy-egy 2-3 milliméteres metszést ejt. Az egyik oldalon a metszésen keresztül egy kis műszer visz be az izom alá, amit végig húz a másik metszéspontig, így csinál helyet az implantátumnak. A másik oldalról húzza be az implantátumot, majd beigazítja. Végül felszívódó varrattal zárja be a metszést, amely heg nélkül gyógyul.

A beavatkozás körülbelül 30 percet vesz igénybe. Utána néhány napig az ajkak beduzzadhatnak, a végleges eredmény a 4. naptól látható. A PermaLip ajakfeltöltés után mindenképpen kerülni kell a túlzott mimikát, erős rágást, rágózást illetve a nagyobb izommunkával járó tevékenységeket. Tilos cigarettázni is, mert elmozdulhat az implantátum.

Az implantátumot az alsó és a felső ajkakba egyaránt be lehet helyezni, különböző méretek léteznek. Diszkrét szép formázást lehet vele elérni, a volumennövelés mellett, ha szükséges az ajakkontúrt hialuronsavval korrigálni lehet. Az implantátumos szájfeltöltés hátránya, hogy idegen anyag kerül a szervezetbe, ami ritkán allergiás reakciókat válthat ki. Ilyen esetben az implantátum könnyen eltávolítható. Blogunkban plasztika sebészet fórum is van, ahol a legtöbb beavatkozás körülményeiről és várható eredményeiről beszélgetünk.

 

Hyaluronsavas ajakfeltöltés összefoglalás

Ajakfeltöltés során gyakran használunk hialuronsav alapanyagú töltőanyagokat, mert ez az anyag egy természetes alkotóeleme a bőrnek, ill. a bőr alatti kötőszöveteknek, mely koncentrációja az idő múlásával csökken. A hialuronsav nagy vízmegkötő kapacitással rendelkezik, így a koncentrációjának a csökkenése részt vesz a bőr turgorának a csökkenésében, ill. a ráncosodásban.

A szájfeltöltés során injekciós formában visszajuttatjuk a szövetekbe a hialuronsavat, mely vizet megkötve kiemeli a ráncot, ill. növeli az ajak térfogatát. Tekintettel arra a tényre, hogy a kezelés során egy olyan anyagot juttatunk vissza a szövetekbe, mely amúgy is alkotó része azoknak, gyakorlatilag allergiás szövődmény nem fordul elő.

A hialuronsavas töltőanyagok kb. egy év alatt szívódnak fel, a száj vastagítás esetén azonban a valós felszívódási idő még rövidebb. Szájfeltöltésre, ráncfeltöltésre léteznek egyéb, hosszabb felszívódási idővel rendelkező anyagok, de ezek használata esetén gyakrabban fordul elő szövődmény, úgymint csomósodás, allergiás reakció. A beavatkozással kapcsolatok árak megtalálhatóak az árlistánkban.

Amennyiben kérdése van a beavatkozással kapcsolatban, esetleg elhatározta magát, a beavatkozás előtt mindenképpen kérjen egy díjmentes konzultációt kollégáinktól, vagy jelentkezzen be online.

 

További részletekért kattintson ide az ajakfeltöltés motivációjával és körülményeivel kapcsolatban.

 

Arcplasztika egy kicsit később

Az idő előrehaladtával a kialakuló ráncokat és az arc függőleges irányű megereszkedését már csak arcplasztika műtéttel lehet korrigálni. A Pasarét Klinika Plasztikai Sebészet szolgáltatásai között megtalálható mini arcplasztika és teljes arcplasztika, valamint szemhéjplasztika, orrplasztika és különböző ráncfeltöltés megoldások is.

 

Tovább az Arcplasztika oldalra a hyaluronsavas ajakfeltöltés, szájfeltöltés oldalról >

Vissza a Plasztikai sebészet főoldalra a hyaluronsavas ajakfeltöltés, szájfeltöltés oldalról >

 

 

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb