Széptest Blog - Plasztikai sebészet

A mellimplantátumról tabuk nélkül

2020.12.13 20:46
A mellimplantátumról tabuk nélkül

A mellimplantátumról tabuk nélkül

 

Minden, amit a szilikonos mellnagyobbításról tudni érdemes

Rengeteg tévhit terjeng a mellimplantátumok kapcsán, ezért szakértőnk, Dr. László Zsolt, mellimplantátum-specialista segítségével összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes a témáról. Milyen hosszú a műtét, fájdalmas-e, milyen kockázatokkal járhat?
Utánajártunk, hogy okozhat-e bármilyen megbetegedést a szilikonmell, és annak is, hogy tényleg veszélyt jelenthet-e a rák. Kismamáknak, leendő anyukáknak rengeteget számít, hogyan befolyásolja a szilikon implantátum a terhességet, lehet-e vele szoptatni, ezért ezt témakört is alaposan körüljárjuk. Azt is megtudhatjuk, hogy mennyire hatékonyak a mellnövesztő krémek, tabletták, és egyéb “csodaszerek”.

Milyen hosszú a műtét? Mennyire fájdalmas, és meddig tart a felépülés?

A mellimplantátum behelyezése ma már rutinműtétnek számít, a beavatkozás általában mindössze 60-90 perces. A műtétet megelőző konzultáció során a páciensek az orvos segítségével döntik el, hogy mekkora és milyen formájú implantátum lenne igazán esztétikus, és testhezálló számukra.

A műtétet altatásban végzik. Így lehet a mellkas izomállományával a páciens számára a legbiztonságosabb, az orvos számára pedig a leghatékonyabb módon dolgozni. A beavatkozást követően a páciensnek egy éjszakát kórházban kell töltenie. Ezalatt gondos megfigyelés alatt áll, így szövődmények kockázata minimalizálható.

“Egy éjszakáján át figylejük a pácienseket, így azonnal a segítségükre tudunk lenni, ha valamilyen kellemetlenséget tapasztalnak. A műtét során behelyezett orvosi drain csövet általában már másnap eltávolítjuk. Három nap után pedig jön az első kontroll, hogy felmérjük, a gyógyulás megfelelően alakul-e. Ezzel kiszűrjük az esetleges korai szövődményeket, ilyenek lehetnek például a bevérzés, vagy a gyulladás - ezeket azonnal kezeljük is” - mondta el dr. László Zsolt, plasztikai sebész, mellimplantátum specialista.

Szakértői tippek a gyors gyógyuláshoz

A mellplasztika után a gyógyulás nagyon gyors. A fájdalom alapesetben körülbelül egy hétig tart. Ekkor is leginkább izomláz tüneteihez hasonló fájdalomról számolnak be a páciensek. A seb gyógyulását folyamatosan figyelni kell, illetve megfelelően kezelni, követni az orvos előírásait. Kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást, míg az orvos nem jelzi, hogy a páciens visszatérhet a korábbi sport és mozgási rutinjához.

“A gyógyulás időszakában fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra is, és fogyasszunk könnyű, diétás ételeket - segítsük a szervezetet, hogy a lehető leggyorsabban tudjon regenerálódni a műtét után és a seb is szépen gyógyuljon. A kollagén bevitelre is érdemes ilyenkor fokozottan ügyelni, továbbá az úgynevezett immunmoduláns tápanyagokra, mint az arginin, a glutamin és az omega-3-zsírsavak. Az ásványi anyagok közül például a cink és a réz segíti a sebgyógyulást, a vitaminok közül pedig a C-, A-, E-, D-, és a K-vitamin. Negatívan befolyásolhatja viszont a közvetlen napfény, a szolárium, a gőzkabin, szauna és a fürdőzés. A dohányzás és az alkohol sem jöhet szóba. A merevítős melltartót egy ideig kerülni kell, mert irritálhatja a heget, helyette kompressziós melltartót javasolunk a pácienseknek. Ez elősegíti a megfelelő formálódást, gyógyulást, és nagyon kényelmes az érzékeny napokban is” - tette hozzá a mellimplantátum-specialista.

Mellplasztika, mellnagyobbítás szilikonnalMennyire természetes a szilikonmell?

Minden eset egyedi, a konzultáció során az orvos felméri, hogy melyik módszer a legalkalmasabb a kívánt végeredmény eléréséhez. Ez természetesen függ a páciens testalkatától is. A cél, hogy a műtét után is természetes legyen a mellek formája, tapintása.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a műtét utáni végeredmény nem lesz elég naturális. De vajon meg lehet különböztetni ránézésre, vagy tapintásra a „műmelleket” az „igazitól”? Szerencsére az orvosok ma már olyan technológiákkal és implantátumokkal dolgoznak, melyek lehetővé teszik a legnaturálisabb hatás elérését. Másrészt mivel az implantátum a szövetek mögé kerül be, semmilyen esetben sem lehet igazán kitapintani. “A végeredmény nagyban függ a mell eredeti kinézetétől is, de egy alkalmas méretű, természetes formájú, csepp alakú implantátum megfelelő pozícióba történő behelyezésével valóban természetes hatás érhető el. Ez sem ránézésre, sem tapintás alapján nem igazán különböztethető meg egy “eredeti”, implantátum nélküli melltől” - tette hozzá dr. László Zsolt.

Az implantátumot a mellizomzat, vagy a mellállomány alá helyezi be a sebész, illetve létezik a dual plane módszer – az előbbi két módszer kombinációja. Egyébként napjainkban a dual plane technika a legelterjedtebb, ekkor egészen pontosan az implantátum felső része (50-65%-a) kerül a mellizom alá, megelőzve a kettős kontúr kialakulásának a lehetőségét. A „dual plane” technika legnagyobb előnye, hogy enyhe lógás, megereszkedés esetén akár ki is lehet váltani vele a mellek felvarrását. Továbbá, hogy ezzel a módszerrel még kisebb a hullámosodás és a kapszula kontraktúra képződésének esélye, kidolgozottabb a végeredmény, csinosabb a dekoltázs, formásabb a mell alsó íve, és még naturálisabb az esése és a tapintása. A páciensek véleményei alapján pedig még a mozgás is könnyedebb vele.

Veszélyes-e a mellimplantátum? Milyen kockázatokkal kell számolni?

A mellnagyobbító műtét megfelelő gyakorlattal rendelkező kézben rutinszerű, biztonságos beavatkozás. Kis százalékban azonban, mint minden beavatkozás során, előfordulhatnak szövődmények. A korai szövődmények extrém ritkák, körülbelül mindössze az esetek 0,1%-ában alakulnak ki.

  • Kapszula képződés: az implantátum körül normális esetben is kialakul kötőszövetes tok, mely megfelelő esetben fontos is az implantátum helyben tartásához. Azonban ez a tok túlképződhet, megvastagodhat, majd zsugorodhat. Amennyiben a zsugorodás mértéke egy bizonyos fokot elér, újabb műtét válhat szükségessé.
  • Bevérzés, gyulladás alakulhat ki, mely ritkán szintén újabb műtétet eredményezhet.

  • Előfordulhat az implantátum elvándorlása is, főleg ha túl korai volt a műtétet követő fizikai terhelés, így ezzel kapcsolatban tényleg nem szabad sietni! Ki kell várni a gyógyulási időszakot!

  • Problémát jelenthet még a hegképződési zavar, vagy a keloid hajlam. A keloid hajlam jelentése, hogy ritka esetekben a műtét után keletkező hegszövet kissé túlnő a seb határain. Maga a jelenség teljesen ártalmatlan, csak esztétikai szempontból jelent problémát, és egyébként ennek a szövődménynek is extrém ritka az előfordulása. Ha kialakul, akkor azonban szerencsére számos gyors és hatásos lehetőségünk van a kezelésre. Hipertrófiás túlburjánzó heg esetén hegplasztikát végzünk. Ha a vizsgálatok során kiderül, hogy valóban keloidos volt, érdemes egy úgynevezett felületes sugárkezelést alkalmazni. Ezt amit már a kimetszés napján (azaz már műtét napján) meg lehet kezdeni. Mindössze 5 napos a kezelés, és csak a heg területét kell kezelni. Ha kisebb mértékű a túlburjánzás, szóba kerülhet szteroidos injekció, vagy lézerterápia is.

Okozhat-e rákot a mellimplantátum?

A mellrák és az implantátumok között jelenleg nem mutattak ki összefüggést, az implantátum nem okoz mellrákot. A témához kapcsolódóan nem kerülhetjük ki azonban az alábbi, 2019-ben feltárt esetet. Az USA-ban az egyik gyógyszeripari konszern által előállított implantátumok vizsgálata során kiderült, hogy, bár extrém ritka esetekben, de kockázatos lehet a használatuk. A konszern világszerte visszahívatta a terméket és az amerikai Szövetségi Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyelet (FDA) orvosi ellenőrzést javasolt azoknak, akiknek ilyen típusú implantátumot helyeztek be. Azonban a ferdítések ellenére ez sem rákot okozott, hanem limfóma (anaplasztikus nagysejtes limfóma - ALCL) alakult ki több betegnél. Mivel a limfóma lassan növekszik, legtöbbször idejekorán sikerül felismerni és sikeresen kezelhető.

Főleg egy bizonyos típusú, a makrotextúrált felszínű implantátumoknál észleltek ilyen tüneteket, azonban ilyen típusú implantátumot ma már nem használnak. Egyéb típusú implant-ok esetén ez egészen elenyésző számban volt kimutatható, és azóta is zajlanak a kutatások.

„A prevenció jelentőségét nem győzzük elégszer hangsúlyozni, de nem csak implantátummal élő hölgyek esetében! Mindenkinek ajánlott, hogy folyamatosan járjon szűrővizsgálatra, mammográfiára, valamint időszakosan emlő MR vizsgálat is javasolt” – mondta el dr. László Zsolt.

Mi az a szilikonmell-betegség?

“Az orvosilag igazolható kockázatok mellett létezik egy valószínűleg pszichés eredetű tünetegyüttes, amit az USA bulvársajtója “szilikonmell-betegségnek” nevez. A szilikonmérgezésről több ezer nő számolt már be az Államokban. Azt tapasztalták, hogy a mellműtétet követően krónikus fáradtság, ízületi és izomfájdalom, memóriazavarok jelentkeztek náluk. Több online csoportban is próbálják egymást informálni, segíteni, támogatni, illetve felhívni a közvélemény figyelmét a problémáikra” - mondta el dr. László Zsolt a viszonylag új keletű probléma kapcsán.

Mellnagyobbítás szilikonnal

A szakemberek szerint a mellimplantátumok extrém ritka esetben jelentenek valós egészségügyi kockázatot. Ezt bizonyítja az a több millió nő, akik mindenféle gond nlkül, elégedetten, és kiteljesedve élnek a mellimplantátummal. Az USA-ban egyébként évente körülbelül 400.000 nő választja a szilikont, a túlnyomó többségük pedig egyáltalán nem észlel magán semmiféle kellemetlen, káros utóhatást.

Kell-e cserélni az implantátumot?

A régebbi implantátumokat 10 évente ajánlatos cserélni. Az újak örök élet garanciásak, de mivel a korral az ember teste változik, érdemes lehet cserélni az újabb típusúakat is. Az öregedés következtében az emlő kötőszövetei megereszkednek. Ilyenkor indokolt lehet esztétikai szempontból az mellfelvarrás is. A kombinált műtét egy kicsit hosszabb, körülbelül 120 perc, az implantátum behelyezéshez hasonlóan már ez is rutin eljárás.

Leendő anyukáknak, kismamáknak – Lehet-e mellimplantátummal szoptatni?

A babavárás időszaka mindenkinek az életében csodálatos időszak. Természetesen a legtöbb leendő anyuka aggódik azon, hogy milyen változásokat fog okozni testi szinten a baba érkezése.

Mi a helyzet, ha valaki babát és mellnagyobbítást is tervez?

A baba érkezése előtt 1-2 évvel, a terhesség időszaka alatt pedig semmiképp nem javasolt belekezdeni a mellnagyobbításba. Miért? A terhesség alatt felszaladó kilók és a szoptatás következtében a mell megszokott formája változhat. Persze van, akinél nincs is észrevehető különbség (fiatalabb korban jobban regenerálódik a szervezet), de előfordulhat számottevő megereszkedés, deformálódás, striák, bőrhibák kialakulása. Célszerű a szoptatás időszaka után minimum hat hónapot várni a nagyobbítással.

Mi a helyzet, ha már bekerültek az implantátumok és jön a baba?

A trendek azt mutatják, hogy a mellnagyobbítás leginkább a fiatalabb korosztály számára érdekes, akik a közeljövőben nem terveznek babát. Mi a helyzet tehát akkor, ha már bekerültek az implantátumok és jön a baba? Lehet-e szilikon implantátummal szoptatni? Veszélyes lehet-e ez bármilyen módon a babára?

Sokan aggódnak, hogy a szilikon valamilyen módon bekerülhet az anyatejbe. Szerencsére ilyen semmiképpen nem történhet, a szilikon molekulái olyan nagyok, hogy fizikailag sem lennének képesek áthatolni a tejcsatornán. De egyébként sem kerülhetnek a tejcsatorna közelébe, hiszen az implantátum maga elszeparálva marad a test szöveteitől. A mellnagyobbító műtét során az orvos gondosan ügyel rá, hogy a tejcsatornák teljesen épen maradjanak, ezért az esetek többségében mindez semmilyen módon nem befolyásolja a szoptatást. Implantátummal is nyugodtan lehet szoptatni.A bőr is gyorsabban regenerálódik fiatal korban, így kevésbé jellemző, hogy jelentősen megviselné a melleket a szoptatás.

Működnek-e a mellnövesztő krémek, tabletták? Veszélyesek-e lehetnek-e?

A mell a nőiesség egyik szimbóluma, természetes, hogy minden nőnek fontos, hogy elégedett lehessen magával. Az önbizalom és a pozitív testkép elérése érdekében azonban sokan szélsőséges dolgokra is hajlandóak. Sajnos a piacon mindig felbukkannak különböző „csodaszerek”. Ezek ráadásul legtöbbször elég borsos áron kínálnak megoldást a különböző problémákra. Fantasztikus marketing szövegekkel és a hitelesnek tűnő képekkel a mai napig képesek megtéveszteni az olvasót.

A legveszélyesebb, hogy sokszor nem klinikailag tesztelt termékekről van szó, hanem különböző gyógynövények nem ismert hatóanyag-kombinációit dobják piacra. Attól, hogy egy hatóanyagot természetesnek neveznek, még nem azt jelenti, hogy jó hatással van az emberi szervezetre, sőt. Ezzel szemben a gyógyszeripari termékeket évekig tesztelik, megfelelő körülmények között szintetizálják és nagyon magas standardoknak kell megfelelni gyártási a folyamatok alatt. Monitorozzák a mellékhatásokat, míg egy-egy „csodaszer” hosszú távú hatásait illetően nincsenek adatok. A mellnövesztő szerek piacán is felbukkant már egy-két veszélyes termék.

Az egyik legkeresettebb mellnövesztő tablettában például jamszgyökér, kínai angyalgyöér, barátcserje, barnamoszat, avena salvia, édesgyökér és hasonló gyógynövények származékai vannak. Ezek tényleg hatással lehetnek a szervezet hormonháztartására, azonban ez nagyon kockázatos. Nem beszélve arról, ha esetleg valaki egyébként szed valamilyen gyógyszert krónikus betegségre. Az ilyen tabletták ronthatják más gyógyszerek hatékonyságát, felszívódását, ezért semmiképpen nem érdemes kísérletezni. Ezeknek a kipróbálása olyan extrém mellékhatásokkal is járhat, mint az ájulás, vérnyomás problémák, migrén.

De mi a helyzet a mellnövesztő krémekkel? Tévhit, hogy a krémek kevésbé drasztikus hatásúak, mint például egy tablettaként a szervezetbe bevitt szer. A legkeresettebb mellnövesztő krémek általában növényi fitoösztrogéneket tartalmaznak. (Ez a növényekből kinyerhető hatóanyag a titka több tablettás készítménynek is.) A fitoösztrogén a menopauza okozta kellemetlen tünetek enyhítésére lehet jótékony hatással, kis dózisban. Mellnövesztő szerként azonban sajnos ez a praktika sem fog működni. A szervezet hormonháztartása egy nagyon komplex rendszer. Nem szabad csak úgy feleslegesen megbolygatni, főleg nem ellenőrizetlen szerekkel!

A látványos, tartós, és megbízható megoldást jelenleg az implantátummal történő mellnagyobbítás jelenti.

 

Tovább a Mellplasztika oldalra a mellimplantátum blog oldalról  >

Vissza a főoldalra a mellnagyobbítás blog oldalról  >