Mellimplantátum árak, fajták, méretek – Mellnagyobbítás tapasztalatok

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Mellimplantátum fajták

Gyakori kérdések a mellimplantátum beültetésével történő mellnagyobbítás beavatkozásnál

Válasz 18 kérdésre, ami nagyon gyakran elhangzik a mellimplantátum témakörben.

1 - Ki az ideális páciens a mellnagyobbítás műtéthez?

A plasztikai sebész az első konzultáció alkalmával felméri a páciens fizikai állapotát és eldönti alkalmas-e az illető a mellimplantátum alkalmazásával történő mellnagyobbító műtétre. Általában olyan hölgyek jelentkeznek erre a sebészeti beavatkozásra, akik nem elégedettek a mellük alakjával, méretével, úgy érzik önbizalmukat növelné, ha ezen az állapoton az orvos segítségével változtatni tudna. A jó fizikai állapot, a bőr kötőszövetének feszessége természetesen sokat segítenek a szép eredmény elérésében.

2- Hány éves kortól lehet mellplasztika műtétre vállalkozni?

A legfőbb szempont a mellplasztika alsó korhatárának megállapításakor az, hogy a mell növekedése befejeződött-e, vagy sem. Általában a 18. életév betöltése után jön el az az időszak, amikor a mell mérete már egy év óta nem változik. Ekkor már formájuk is véglegessé vált. Ilyenkor teljes biztonsággal lehet elvégezni a mellnagyobbító műtétet. Előfordulhat, hogy ebben az életkorban a páciens érzelmileg és mentálisan még nem érett a műtétre, ilyenkor tanácsos megvárni, amíg a fiatal eljut abba az életszakaszba, amikor már felelősségteljesen tud dönteni a saját testét érintő beavatkozásról.

3 - Lehet-e valaki túl idős a mellplasztika beavatkozáshoz?

Nem az életkor, hanem a páciens általános egészségi állapota a meghatározó tényező a mellplasztika beavatkozás esetében is. Ha valaki jó fizikai állapotban van, bármely életkorban vállalkozhat a műtétre, de tudatában kell lenni annak minden kockázatával.

 

Mellimplantátum árak és fajtákMellimplantátum fajták

4 - A sóoldatot tartalmazó, vagy a szilikon géllel töltött mellimplantátum a jobb?

A jelenlegi orvosi gyakorlatban kétfajta implantátumot különböztetünk meg: a sóoldatot tartalmazót és a szilikon géllel töltöttet. Mindkét implantátum tokja szilikonból készült. Korábban a szilikonimplantátumok teljesen sima falúak voltak, az utóbbi időkben jelentek meg az érdes falú, úgynevezett texturált felszínnel rendelkező implantátumok, amelyek csökkentik a „tokzsugorodás”, más néven kapszulaképződés kockázatát. Ne felejtsük el, hogy a szervezetbe idegen anyag kerül, az emberi test természetes védelmi reakciója a kapszulaképződés. Esztétikai célokra a szilikon géllel töltött implantátumok a legalkalmasabbak, hiszen a szilikon sűrűsége, konzisztenciája hasonlít a legjobban az emberi szövetéhez. A fiziológiás sóoldattal töltött implantátumokat inkább a rekonstrukciós műtétek során a szövetek tágítására szokták használni. A sóoldat fő hátulütője, hogy a folyadék az idő múlásával veszíthet a térfogatából, mert a tokon keresztül kiszivároghat. Ha a sóoldatos mellimplantátum kiszakad, a természetes sós víz pár nap alatt felszívódik a testben. A szilikon gél mellimplantátum bármilyen okból történő megrepedésekor a kiszivárgó szilikon a testben marad. A szilikon gél teljesen szövetbarát anyag, nem okoz kilökődést és szöveti reakciót sem, de ha ez megtörténik az orvos az implantátum és a kiszivárgott szilikon eltávolítását ajánlja. A mai korszerű, kohezív szilikongéllel töltött implantátumok esetében minimális az esélye annak, hogy a tok falán keresztül akár mikroszkopikus méretű szivárgás jöjjön létre.

5 - A kerek vagy a csepp alakú mellimplantátum legyen a választás?

A páciensnek vannak álmai, vágyai, amit a valóság néha felülír. Az implantátum formájának és méretének kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni a tökéletes eredmény elérése érdekében. A legfontosabb szempontok a mellkas adottságai és ehhez kapcsolódóan az azt fedő bőr szerkezeti állapota. Ezenkívül nem elhanyagolható a mirigyállomány nagysága, illetve a páciens testmagasságának és testsúlyának aránya sem. Ha a páciens nemcsak a mellek méretét szeretné növelni, de a megereszkedett formán is szeretne változtatni, mindezt úgy, hogy az eredmény természetes hatást keltsen, akkor a csepp alakú implantátum a jó választás. Ha a cél a teltebb dekoltázs, a látványosabb keblek, akkor jöhet szóba a kerek implantátum. Az implantátum behelyezése történhet az izomállomány, illetve a mellállomány alá. A páciens alkata, a mell mérete, a mellkas körfogata alapján dönt az orvos arról, hogy melyik megoldást választja. Általában kisebb emlőméret, kevesebb emlőállomány esetében javasolt az izom alá történő helyezés, hisz ilyenkor kevesebb szövet áll rendelkezésre az implantátum biztonságos fedésére és idővel az implantátum kontúrja megjelenhet az emlő felső ívében. A legújabb technikának köszönhetően ma már nem a teljes mellizom alá helyezik az implantátumot, hanem az úgynevezett dual plane rétegbe. Csak az izom felét, harmadát emelik meg, ami sokkal kevésbé megterhelő, fájdalmas a páciens számára a gyógyulás során, és szebb eredmény érhető el vele.  Szintén újabb módszernek számít, mikor csak az izomtok alá, az úgynevezett fascia alá helyezik be az implantátumot.

 

Biztonság, tartósság és alkalmazás

6 - Mennyire biztonságosak a szilikon mellimplantátumok?

A speciális eljárással készült orvosi szilikon emberi szövetekre ártalmatlan, testbarát anyag. Ez azt jelenti, hogy a testünk nem löki ki magából. A szilikonból készült implantátumokat széles körben tesztelték és átfogó vizsgáltok után nemzetközi orvosi kutatóintézetek arra az álláspontra jutottak, hogy nincs arra vonatkozó bizonyíték: a szilikon mellimplantátumok felelősek lennének az emberi szervezetet érintő megbetegedésekért.

7 - Mennyire tartósak a mellnagyobbítás beavatkozásnál használt implantátumok?

A mellimplantátumok nem tartanak ki életünk végéig, élettartalmuk páciensenként változhat. Általában 15-25 év. Az idő múlásával testünk változik, ami kihat a mellek állapotára. Fontos, hogy a páciens az évek során visszajárjon orvosához ellenőrzésre, így a sebész időben jelezheti felé, ha elérkezett az idő a cserére.  Előfordulhat, hogy a csere hamarabb bekövetkezik, a páciens más méretet, vagy formát szeretne, illetve nagyon ritka esetben az implantátumok megrepedése, vagy szivárgása miatt.

8 - Mellimplantátumokkal megszüntethető-e a mellek aszimmetriája?

Tökéletesen megegyező méretű és formájú mellek természetes állapotukban sem léteznek, így a mellnagyobbítás után sem. A mellnagyobbító műtét során nyilván az a cél, hogy a két mell a lehető legkisebb mértékben térjen el egymástól. Különböző méretű implantátumokkal, bizonyos esetekben mellfelvarrás segítségével a mellek egymáshoz igazíthatóak.

9 - Mikor van szükség mellfelvarrásra a mellnagyobbítás műtétek alkalmával?

A műtétet megelőző konzultáció során, a különböző vizsgálatok után a sebész elmondja a páciensnek, hogy az implantátummal történő mellnagyobbítás mellett szükség van-e más beavatkozásra. Ha a mellek bőre megnyúlt, vagy ha a mellek aszimmetrikusak, illetve, ha a mellbimbók a mell középvonala alatt helyezkednek el, ajánlott a műtétet mellfelvarrással kombinálni.

 

Mellimplantátum, mellnagyobbítás, mellplasztika

Mellimplantátum a hétköznapokban

10 - Tudok-e szoptatni, ha mellimplantátumom van?

Igen. A mellnagyobbítás nem okoz problémát a szoptatásban. Ha a páciens megfelelő mirigyállománnyal rendelkezik, a tejtermelődés folyamata a szülés után magától beindul.

11 - A terhesség után mikor kerülhet sor a mellnagyobbításra?

A terhesség és szoptatás után a mellek visszanyerik a terhesség előtti méretüket, formájukat. Sajnos előfordulhat, hogy a súlyváltozás miatt az emlők némileg megereszkednek. Mindenképpen érdemes megvárni, amíg a mellek stabilizációs folyamata végéhez ér, ami minimum három hónap. Ha a mellnagyobbítás ez az időpont előtt történik, a mellek későbbi változása miatt előfordulhat, hogy a páciens nem az elvárt eredményt kapja. Fontos az is, hogy a mellnagyobbító műtét idején a mellekben már nem lehet anyatej, mert ez növelheti a fertőzésveszélyt és a kapszulaképződést.

12 - Hogyan befolyásolja a terhesség a mellimplantátumot?

A mellimplantátumok jelenléte a szervezetben semmilyen befolyással sincs a terhességre és a terhesség sem befolyásolja a mellek változásának természetes folyamatait. Esetenként előfordulhat, hogy a terhesség után a mellek megereszkednek, ezen korrekciós műtéttel lehet változtatni.

13 - A testsúlyváltozás befolyásolja-e a mellnagyobbítás eredményét?

A mellnagyobbító műtétbe akkor érdemes belevágni, ha a páciens az ideális súlyánál van. A súlyváltozások, az úgynevezett jojóeffektus kiszámíthatatlan hatással lehetnek a mellek állapotára és negatív irányba befolyásolhatják a mellnagyobbító műtét eredményét is.

14 - Csökkenhet-e a mellbimbó érzékenysége a mellimplantátumok behelyezése után?

Gyakori, hogy a páciensek a mellnagyobbító műtét után azt veszik észre, hogy csökkent a mellbimbók érzékenysége. Az esetek döntő többségében ez egy átmeneti állapot, néhány hét, vagy hónap után elmúlik. Csak nagyon ritkán fordul elő a tartós túlérzékenység, vagy az érzékenység hiánya.

15 - Tapintással érezhetőek lesznek a mellimplantátumok a mellnagyobbítás után?

Nincs az a mellimplantátum, ami teljesen természetes érzetet nyújtana tapintáskor. Jó hír, ha a mellimplantátumok helyesen lettek kiválasztva, passzolnak a páciens alakjához, a nők nagyon gyorsan hozzászoknak az implantátumhoz, idővel a kezdeti idegen érzés megszűnik.

Mellnagyobbítás kockázatok, utóhatások

16 - Mi az a "tokzsugorodás"?

A mellnagyobbító műtét után, a gyógyulási folyamat egyik része a tokosodás. Ez azt jelenti, hogy a szervezetbe behelyezett idegen test körül válaszreakcióként egy burok, tok jön létre, ami védi az érintett szöveteket és magát az implantátumot is. Ez a tok kötőszövetből áll, elősegíti azt is, hogy az új mellek tapintása természetes legyen. Ha a természetesen kialakult tokon kóros elváltozás jön létre, a felszíne megvastagszik, megkeményedik, sőt még az implantátumra nyomást is gyakorol, akkor beszélünk tokzsugorodásról. Sajnos ez a folyamat fájdalmas is lehet és ilyenkor a mellimplantátum eltávolítására is szükség lehet. Új implantátum behelyezésére akkor kerülhet sor, ha bebizonyosodott, hogy nincs sem gyulladás, sem fertőzés a szervezetben.

17 - Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a „tokzsugorodást”?

A tokzsugorodás, vagy más néven kapszulaképződés pontos okát nem ismerjük. Fertőzés, gyulladás, műtéti technika, a mellimplantátum felületének milyensége vezethetnek tokzsugorodáshoz. Ennek megelőzése gondos odafigyelést igényel orvostól és a pácienstől egyaránt. A mellplasztika műtét után a szövetek teljes regenerálódásához egy évre van szükség, a tokképződés ennél tovább is eltarthat. Érdemes ilyenkor abbahagyni a dohányzást, csökkenteni az alkoholfogyasztást, növelni a tápanyag és vitaminbevitelt.

18 - Ha a mellplasztika műtét következtében keloidos heg (burjánzó, rosszul gyógyuló) képződött, van-e lehetőség ennek korrigálására?

Nem tudni pontosan, hogy mi okozza a keloidot, egyedül az ismert, hogy a rá való hajlam genetikailag öröklődik, illetve, hogy férfiak és nők egyaránt fogékonyak lehetnek rá. Műtét után, a kimetszés helyén hússzínű vagy élénkvörös heg alakulhat ki, ami túl nő a seb határain, húzásra fájdalmas és nyomásra érzékeny lehet, akár viszkethet is. A legtökéletesebb műtéti technika is eredményezhet keloidos heget. Szteroidos injekciókkal, lézeres hámlasztással, legvégső esetben kimetszéssel lehetséges kezelni őket. A sebgyógyuláskor érdemes olyan hegkezelő krémet használni, amely tartalmaz szilikont, pl. Remescar, Cicaplast, amiket reggel és este, vékony rétegben kell felkenni varrások területére.

A mellfelvarrás, mellplasztika, mellnagyobbítás árak, a különböző beavatkozások esetén eltérnek és elérhetőek az Árak menüpont alatt.

Ha további részleteket szeretne olvasni a nemzetközi tapasztalatokról, akkor ajánljuk a wikipedia leírását >

 

Vissza a Mellnagyobbítás, mellplasztika főoldalra az Mellimplantátum kérdések oldalról >

Vissza a Plasztikai sebészet főoldalra az Mellimplantátum kérdések oldalról >

 

 

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb