Mellfelvarrás, esetenként implantátummal

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Mellfelvarrás és mellnagyobbítás mellimplantátummal vagy saját zsírral részletek

A mellfelvarrás körülményei, árak

Mellfelvarrás beavatkozás

A mellfelvarrás alap esetben nem a mellek méretének megváltoztatására koncentrál, hanem azok felemelésére a kívánt magasságba. Természetesen nagyon gyakran valamelyik mellnagyobbítás eljárással együtt kerül elvégzésre mellimplantátum behelyezésével vagy saját zsír töltéssel.

 

Miért ereszkedik meg a női mell?

A mellek megereszkedése az idő múlásával járó, természetes öregedési folyamat. Azt, hogy ez a folyamat milyen gyorsan megy végbe a genetikán túl bizonyos élethelyzetek, rossz szokások is befolyásolják. Ilyenek például:

  1. Terhesség, szoptatás, menopauza
  2. A hirtelen hízás és fogyás
  3. Mozgáshiány
  4. Nem megfelelő melltartó viselése
  5. Dohányzás

A fent felsorolt okokról és körülményekről a cikkünk végén olvashat részletesebben.

További részleteket pedig blogunkban olvashat: Lógnak a melleim - Mellfelvarrás a megoldás?

 

Mit jelent a mellfelvarrás?

A mellfelvarrás egy olyan plasztikai sebészeti eljárás, amely során a valamilyen okból megereszkedett melleket eredeti helyzetükbe állítják vissza. A megnyúlt bőrfelesleget kimetszik, a mirigyállományt felemelik és rögzítik. A mell tömege ilyenkor nem változik, de ha a mellek egyébként is túl nagyok, vagy aszimmetrikusak, lehetőség van a méret csökkentésére úgy, hogy a mirigyállomány egy részét eltávolítják.

Sok esetben előfordul, hogy az alakítható, formálható mirigyállomány mennyisége nagyon kicsi, ilyenkor a mellfelvarrás önmagában nem elegendő a tökéletes eredményhez. Szükség van szilikonos implantátummal, vagy saját zsírral történő pótlásra.

A mellfelvarrás első lépése a konzultáció

Mint minden plasztikai sebészeti beavatkozás esetében a mellfelvarrás esetén is első lépés az orvossal történő konzultáció. Egy interaktív beszélgetésről van szó a páciens és a sebész között, ami nagy jelentőséggel bír, hiszen ekkor szembesül a páciens a rá váró beavatkozás részleteiről, áráról, illetve a lehetséges eredményekről.

Az orvos megvizsgálja a pácienst, megnézi, hogy milyen mértékű a probléma, milyen egyéb, kiegészítő eljárásokra van szükség a legtökéletesebb eredmény elérése érdekében. A konzultáció során tudatosítja a pácienssel, hogy szüksége van-e implantátumra, vagy sem. Az esetek ötven százalékában implantátum behelyezése nélkül a mell felső része ürülni fog, a kerek dekoltázs 3-4 hónap múlva lelapul. Vannak, akiket ez nem zavar, úgy élik meg, hogy ettől természetesebb a mellük kinézete, mások ragaszkodnak a kerek dekoltázshoz. Az ő esetükben az implantátum, vagy a saját zsírral történő feltöltés mindenképpen ajánlott.

Az elhangzott információk alapján dönthet a páciens, hogy belevág-e, vagy sem. Az orvos megmondja a szolgáltatás pontos árát, ami a beavatkozások összetettségétől és hosszától függ. Fotókkal, képekkel segít a páciensnek elképzelni az átalakítás utáni állapotot. Nagyon fontos, hogy az orvos minden információt beszerezzen a páciens egészségügyi állapotról, a rendszeresen szedett gyógyszereiről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről.

 

A műtét előtti vizsgálatok

A mellfelvarrás általában két órát vesz igénybe, és  altatásban szoktuk végezni. Ezért a protokoll szerint a műtét elvégzése előtt a páciensnek laborvizsgálaton és EKG vizsgálaton kell részt vennie, illetve a konzultáció során az egy éven belül készült hasi ultrahang és mellkasröntgen leletét is meg kell mutatnia a plasztikai sebészének.

 

Mellfelvarrás, mellplasztika árak, részletekHogyan történik a mellfelvarrás?

A mellfelvarrás a mellplasztika egyik legfontosabb eljárása, amit egy professzionálisan felszerelt műtőben végzünk, altatásban, és 2 órát vesz igénybe. Az alkalmazott plasztikai sebészeti technika attól függ, hogy milyen mértékű az emlő megereszkedése és emiatt mekkora mennyiségű bőrt kell eltávolítani. Az emlő megereszkedésének a mértékét a mellbimbó adott pozíciójához mérik, vagyis, hogy a bimbó az áthajlási redő ( az ív, ahol a mellkashoz csatlakozik a mell) felett, benne, vagy alatta helyezkedik el.

- Enyhén, vagy közepesen súlyosan lógó mellek esetében alkalmazzák Dr. Luis Benelli nevéhez fűződő eljárást. Ennél a technikánál egy gyűrű alakú metszést ejt a sebész a mellbimbó körül, a felesleges bőrrész eltávolítása után speciális szűkítő varratokkal, végül plasztikai varratokkal fejezi be a beavatkozást. Ilyenkor a bimbóudvar kisebbítésére is lehetőség nyílik, a bimbót 2-3 centiméterre tudják feljebb helyezni.

- A közepes mértékű megereszkedés esetén a vertikális technikát alkalmazzák. A mellbimbótól egészen az áthajlási redőig tart a függőleges metszés. Általában itt már szükség lehet a mellfelvarrás kiegészítésére implantátummal a kívánt eredmény eléréséhez.

- Jelentősebb lógás esetén, amikor az emlőbimbó teljesen lefelé irányul, az úgynevezett fordított T metszést alkalmazzák, ahol a körkörös és rövid metszés mellett egy a mell alatti redőben történő, haránt bemetszést is ejt a plasztikai sebész. Az utóbbi technika egy kosárral kisebb méretet eredményez. Ekkor gyakran van szükség implantátum beültetésére, hiszen az eredeti emlőszövet valószínűleg nem lesz elég a kívánt végeredmény eléréséhez. Fontos tudni, hogy ezen eljárás során a mellbimbót a bimbóudvarral együtt át kell helyezni.

A kívánt eredmény elérése érdekében az orvos felajánlhatja, hogy a mellfelvarrás implantátummal, mellnagyobbítással együtt történjen meg. Ez szükséges és bölcs lépés lehet, hiszen a műtét következtében a felesleges bőr eltávolítása miatt, a mellek kisebbnek látszanak, annak ellenére hogy feszesebbek lesznek. A plasztikai sebészeink a várható hegek hollétét fotókon mutatják be, korábbi műtétek alapján.

A különböző méretű mellimplantátummal az emlő szimmetriabeli hiányosságai is kijavíthatók. Tovább olvashat a részletes leírás oldalon, illetve angol nyelven pedig a Wikipedia hasábjain a beavatkozás különböző körülményeiről, technikákról és eljárásokról.

Mi történik a műtét után?

A műtét után a páciens melleire rugalmas pólya kerül, amit néhány napig folyamatosan hordania kell. Ez védi a sebet, segíti a vérzés csökkenését, az esetleges ödémák, duzzanatok kialakulására is hatással van. Ezt idő alatt víz nem érheti az érintett területet. Mellfelvarrás után 6 hétig kompressziós sportmelltartót kell viselni, ami segíti a bőr visszatapadását, optimális stabilitást biztosít a melleknek. Mivel a páciens altatásos műtéten esett át, egy éjszakát a klinikán kell töltenie.

 

Várható gyógyulási idő

Az első kontrollra a műtét után 3-4 nappal, a sebkötözés során kerül sor, amikor eltávolítják a rugalmas pólyát, innentől a sportmelltartó viselésére tér át a páciens. Varratszedésre 2-3 hét után kerül sor, majd a hathetes kontroll következik. Ekkor derül ki, hogy a bőr rendesen visszatapadt-e, a sebgyógyulás is a megfelelő módon zajlik. Az érintett területen bevérzés, duzzanat jelenhet meg, amelyek 5-6 hét alatt múlnak el.

A kötőszövet roncsolása miatt azonban egyfajta bekeményedés érezhető a műtött területen, ami 6 hónap elteltével lazul fel teljesen. A három hónapos, illetve a féléves kontroll alkalmával ezt is ellenőrzik. Az első héten valószínűleg a páciens tompa, feszítő jellegű fájdalmat érezhet, ami nem kibírhatatlan és fokozatosan csökken, fájdalomcsillapítóval jól kezelhető. A felépülés első két hete alatt a páciensnek kerülnie kell a megerőltető fizikai munkát, ezután térheti vissza a korábbi életviteléhez. Néhány hónapig továbbra sem javasolják az intenzív sportokat, napozás, szolárium 4-5 hétig nem javasolt. További 2-3 hónapig tanácsos még sportmelltartót viselni, de ilyenkor már csak nappal.

 

Mellfelvarrás, mellplasztika képek és fórum

Mikor lehet látni a mellfelvarrás eredményét?

Amikor a kontrollvizsgálat alkalmával először lebontják a sebeket borító kötést, már látszik az eredmény, de ilyenkor még a bevérzések, duzzanatok rontják az összképet, amik 5-6 hét alatt elmúlnak. Fél évre van szükség ahhoz, hogy a műtött terület teljesen regenerálódjon, ekkorra lesz végleges a mellplasztika eredménye.

 

Mellfelvarrás kockázatai

Mint minden sebészeti beavatkozás, a mellplasztika is kockázattal jár, de az esetek nagy többségében a páciens problémamentesen esik át a műtéten és elégedett az eredménnyel. A lehetséges korai szövődmények: ödéma, vérömleny, utóvérzés, nagyobb vérveszteség, ér- és idegsérülés, tüdőembólia, zsírembólia.

Ezek felismerése végett tölt a páciens egy éjszakát a klinikán. Később otthon, ha a szövődmény bármely legapróbb jelét érzékeli, azonnal keresse meg az orvosát. Késői szövődményként nagyon ritkán előfordulhat a bimbók részleges, vagy teljes elhalása, ami egy másik plasztikai eljárással pótolható. Kis százalékban a bimbóudvaron, vagy a környező bőrön jelentkezhet érzéketlenség, ami az esetek többségében néhány hét után megszűnik, ritkábban egy- másfél évig is eltarthat. A hegesedést nagymértékben befolyásolja az egyéni hajlam, néhány százalékban előfordulhat "túlhegesedés", vagy "keloid" képződés. Ezt injekciós kezeléssel, vagy egy későbbi hegkorrekciós eljárással lehet majd orvosolni.

 

Meddig tart a beavatkozás eredménye?

A mellplasztika eredményének  tartósságát különböző tényezők befolyásolhatják. Az idő múlása, a gravitáció, a szövetek állapotának változása, az életkorral összefüggő egyéb változások továbbra is hatással vannak a mell állapotára. A genetika, a páciens kötőszövetének minősége befolyásolja, hogy az eredmény mennyi ideig tart. Kerülendő a gyakori testsúly váltás, a hirtelen fogyás, a dohányzás. Nagyobb méretű melleknél ajánlott a melltartó viselése, főleg sportoláskor, ami véd a bőr ismételt kinyúlásától. Újabb szülések, szoptatások után az emlő újból megereszkedhet, így újabb korrekciós műtét válhat szükségessé.

 

A mellfelvarrás ára

A mellfelvarrás ára nagymértékben attól függ, hogy mekkora volumenű, milyen technikát alkalmazó, és mennyi ideig tartó sebészeti beavatkozás szükséges a tökéletes eredmény eléréséhez. A megelőző konzultáció során, egy alapos vizsgálat után állítja össze az orvos a műtéti tervet, amiben az esetleges, összes kiegészítő eljárás szerepel. Ez alapján kalkulálja ki a végső árat.

 

Miért ereszkedik meg a női mell? Részletek

A mellek megereszkedése az idő múlásával járó, természetes öregedési folyamat. A gravitáció és a hormonális változás hatására, ahogy idősödik az ember az emlő bőre megnyúlik, a mellállomány megereszkedik, sorvadni kezd és fokozatosan kialakul az úgynevezett "lógó mell". Mivel a mellekben nem találhatóak izmok, puha szövetekből áll, nincs ami megtartsa őket. Azt, hogy ez a folyamat milyen gyorsan megy végbe a genetikán túl bizonyos élethelyzetek, rossz szokások is befolyásolják. Ilyenek például:

  • Terhesség, szoptatás, menopauza: A női mell a terhesség és a szoptatás ideje alatt megy át a leglátványosabb változáson. A női test, és vele együtt a mell felkészül a szoptatásra, a mirigyállomány megnő, mérete növekszik. A kötőszövet sok esetben nem tudja követni a hirtelen fellépő növekedést, ilyenkor a bőr megrepedhet és striák alakulnak ki. A szoptatás után nem mindenkinek áll vissza az eredeti mellformája, a második, harmadik gyerek után egyre látványosabbá válik a különbség a lánykori állapothoz viszonyítva. A változókorban a mellek legtöbbször nagyobbak, teltebbek lesznek, de ezzel együtt megereszkedetté válnak. Ennek oka, hogy a menopauza után a korábbi, keményebb mirigyállományt puhább zsírszövet váltja fel.
  • A hirtelen hízás és fogyás nagyon megviseli a testet és ez a mellekre különösen igaz. A bőr nem tudja követni a gyors súlyváltozást, ezért ha valakinek egészségügyi vagy esztétikai okok miatt fogynia kell, tegye lassabb, kiegyensúlyozottabb ütemben.
  • Mozgáshiány. A mozgás fokozza a vérkeringést, feszesebbé teszi a bőrt, megerősíti a mell körüli izmokat. Emellett a rendszeresen sportolók általában egészségesebben élnek, nem dohányoznak és tudatosabban táplálkoznak, így a testsúlyuk sem változik olyan hirtelen, hogy az nagyon megviselné a melleket.
  • Nem megfelelő melltartó viselése. A melltartó önmagában nem akadályozza meg a mellek megereszkedését, viszont sportolásnál elengedhetetlen a megfelelő méretű és jó tartást biztosító melltartó, mert mozgás közben a mellek is erőteljesen mozognak, ez pedig plusz terhelést jelenthet a bőrre.
  • Dohányzás. A cigarettában található anyagok felgyorsítják a bőrünkben található, a bőr rugalmasságáért, feszességéért felelős elasztin rostok károsodását. A dohányzás emellett a bőr vérellátását is rontja, így a sejtekhez nem jut elegendő tápanyag és oxigén.

Amennyiben kérdése támadt, vagy több információra van szüksége ajánljuk figyelmébe a díjmentes konzultációt, mely során szakorvos válaszolja meg kérdéseit!

 

További részletekért kattintson ide az mellfelvarrás motivációjával és körülményeivel kapcsolatban.

 

Vissza a Mellplasztika összefoglaló oldalra az Mellfelvarrás oldalról >

Vissza a Plasztikai sebészet főoldalra az Mellfelvarrás oldalról >

 

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb