Széptest Blog - Plasztikai sebészet

A mellimplantátumok és a mellplasztika fejlődése az elmúlt 20 évben

2024.06.25 10:15
Pasarét Klinika
A mellimplantátumok és a mellplasztika fejlődése az elmúlt 20 évben

Mellplasztika, mellnagyobbítás implantátummal: Módszerek és fejlődés az elmúlt 20 évben

A mellplasztika, különösen a mellnagyobbítás implantátummal, az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozás világszerte. Az eljárás során a nők gyakran választják a mellimplantátumokat, hogy növeljék mellük méretét, formáját vagy feszességét. Az elmúlt két évtizedben jelentős technológiai és biztonsági fejlesztések történtek a mellimplantátumok terén, amelyeket részletesebben is megvizsgálunk ebben a blogban.

Mellplasztika és mellnagyobbítás implantátummal

Mellimplantátumok fejlődéseA mellplasztika, mellnagyobbítás, magában foglalja a mell formájának és méretének változtatását sebészeti beavatkozás segítségével. A mellnagyobbítás eljárás során szilikon vagy sóoldat alapú implantátumokat helyeznek be a mell izomzata vagy mirigyállománya alá. Az eljárás több lépésből áll:

  1. Konzultáció: A folyamat egy konzultációval kezdődik, ahol a páciens megbeszéli az elvárásait és céljait a sebésszel. Itt történik a megfelelő implantátum típusának és méretének kiválasztása is.
  2. Előkészületek: A műtét előtt a páciens általános egészségi állapotát értékelik, és előkészítik a beavatkozásra.
  3. Anesztézia: A műtétet általában általános érzéstelenítésben végzik, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat és kényelmetlenséget.
  4. Bemetszés: A sebész kis bemetszéseket végez a mell alatti redőben, a mellbimbó körül vagy a hónaljban. A bemetszés helye a páciens anatómiai adottságaitól és a választott implantátum típusától függ.
  5. Implantátum beültetése: Az implantátumot a bemetszéseken keresztül helyezik be. Lehetőség van az implantátum elhelyezésére az izom alá (submuscularis) vagy az izom fölé, a mirigy alá (subglandularis). Az elhelyezés módja az egyéni preferenciáktól és anatómiai adottságoktól függ.
  6. Bemetszések zárása: A bemetszéseket varratokkal, bőr ragasztóval vagy sebészeti tapasszal zárják be.
  7. Felépülés: A műtét után a páciensnek pihenésre és felépülési időre van szüksége. Az első hetekben duzzanat és fájdalom jelentkezhet, amely fokozatosan csökken.

 

A mellimplantátumok típusai és fejlődése

Az elmúlt 20 évben a mellimplantátumok jelentős fejlődésen mentek keresztül, ami nemcsak a megjelenésükben, hanem a biztonságukban és tartósságukban is megmutatkozik. A két fő típus a szilikon és a sóoldat alapú implantátumok, amelyek mindegyike különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik.

 

Szilikon implantátumok

A szilikon implantátumok rugalmas szilikon héjból és gél töltőanyagból állnak. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején több aggodalom is felmerült a szilikon implantátumok biztonságával kapcsolatban, de azóta számos fejlesztést hajtottak végre, amelyek jelentősen javították a biztonsági profiljukat.

  • Kohézív gél: Az újabb szilikon implantátumok kohézív géllel vannak töltve, amely sokkal sűrűbb és kevésbé folyékony, mint a korábbi típusok. Ennek köszönhetően, ha az implantátum megreped, a gél nem szivárog ki könnyen a héjból.
  • Többrétegű héj: A modern szilikon implantátumok többrétegű héjjal rendelkeznek, amely csökkenti a szakadás kockázatát és növeli a tartósságot.
  • Formastabilitás: Az újabb implantátumok különböző formákban és méretekben elérhetők, amelyek jobban alkalmazkodnak a páciens testalkatához és egyéni igényeihez.

 

Sóoldat implantátumok

A sóoldat implantátumok steril sóoldattal vannak töltve, és szintén jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben.

  • Állítható Méret: Az újabb sóoldat implantátumok lehetőséget kínálnak a műtét utáni finomhangolásra, mivel a töltési mennyiség változtatható.
  • Biztonság: A sóoldat implantátumok egyik előnye, hogy ha megrepednek, a szervezet könnyen felszívja a sóoldatot, amely nem jelent egészségügyi kockázatot.
  • Továbbfejlesztett Héj: A modern sóoldat implantátumok szintén többrétegű héjjal rendelkeznek, amely növeli a tartósságot és csökkenti a szakadás kockázatát.

 

Biztonsági fejlesztések

Az implantátumok anyagának és szerkezetének fejlődése mellett a sebészeti technikák és a műtét utáni gondozás is jelentősen fejlődött az elmúlt 20 évben.

  • Minimálisan invazív technikák: Az újabb műtéti technikák kisebb bemetszéseket igényelnek, ami csökkenti a hegesedést és a felépülési időt.
  • Fejlett képalkotó eljárások: A műtét előtti és utáni képalkotó eljárások javították a tervezést és a nyomon követést, ami növeli a beavatkozás pontosságát és biztonságát.
  • Utókezelés és monitoring: A páciens utógondozása és rendszeres ellenőrzései szintén kulcsfontosságúak a sikeres eredmény és a komplikációk minimalizálása érdekében.

A mellplasztika, mellnagyobbítás implantátummal egy összetett és folyamatosan fejlődő terület, amely jelentős előrelépéseket tett az elmúlt két évtizedben. A modern implantátumok biztonságosabbak és tartósabbak, mint valaha, köszönhetően a fejlett anyagoknak, a kifinomult sebészeti technikáknak és a gondos utókezelésnek. Az eljárás népszerűsége és sikere pedig továbbra is növekszik, mivel egyre több nő dönt a mellplasztika mellett, hogy elérje a kívánt esztétikai eredményeket és önbizalmát.

 

Várjuk konzultációra a Pasarét Klinikára, Budapest 2. kerület, Pasaréti út 104. A mellnagyobbítás melletti leggyakoribb bevatkozásainkat itt találja:

 

Figyelmükbe ajánljuk a következő angol nyelvű cikket >

 

Vissza a Mellnagyobbítás implantátummal kérdések blog oldalról a Plasztikai Sebészet Blog főoldalra >

Vissza a Mellnagyobbítás implantátummal kérdések blog oldalról a Plasztikai Sebészet főoldalra >