Mellnagyobbítás szilikonnal

A mellnagyobbítás általában

A mellplasztika összefoglaló neve számos olyan műtéti eljárásnak, mely során a női melleket különböző technikákkal, különböző okokból operáljuk. Ez történhet rekonstrukciós célzattal, amikor rákos műtétet követően végzünk emlőplasztikát, hogy visszaállítsuk az emlő eredeti formáját és végezhetünk mellplasztikát esztétikai célzattal, amikor a páciens valamilyen okból nem megelégedett a formával, nagysággal. Ezen esetekben végezhetünk emlőnagyobbítást, emlő felvarrást, illetve ezek kombinációját, tehát felvarrást, nagyobbítást együtt.

Mellnagyobbítás szilikonnal

Az emlőnagyobbító műtéteket általában akkor végzünk , amikor a páciens mellei a pubertáns időszakot követően nem fejlődtek ki megfelelően, vagy nem elégedett a formájával, vagy szoptatást, fogyást követően sorvadt, apadt le az állomány és a páciens mellplasztika műtétével kívánja visszaállítani az eredeti állapotot. A mellnagyobbítás műtét elvégzésével ajánlott várni 18 éves korig, mert addig fejeződik be általában az emlő fejlődése, illetve a nagyobbító műtét idejének meghatározásakor, figyelembe vesszük a páciens pszichéjének fejlettségét is. Előfordulhat, hogy egy 18 év körüli páciens még nem megfelelően érett a műtét elvégzésére. Ilyenkor a mellplasztikával tanácsos várni, amíg úgy ítéljük meg , hogy a fiatal megfelelően érett a mellnagyobbítás döntésének meghozására. A mellnagyobbítás beavatkozás során leggyakrabban implantációt végzünk. Ezen műtét során szilikon implantátumot használunk a mellnagyobbítás során. A plasztikai sebész és páciense konzultáció során döntik el, beszélik meg, melyik nagyságú formájú implantátum a legharmonikusabb, a legtesthezállóbb a páciens esetében. Ennek kiválasztásában segítséget nyújt a műtét előtti és utáni fotók megtekintése. Ilyenkor az orvos olyan képeket mutat a páciensnek, melyeken hasonló alkatú, emlő nagyságú, formájú, páciensek szerepelnek először a műtét előtt, majd a nagyobbítás után. Ilyenkor jól látható, hogy bizonyos nagyságú, formájú implantátum behelyezésével milyen mellnagyobbítást, eredményt lehetett elérni.

A mellnagyobbítás a hölgyek körében a leggyakrabban óhajtott, legnépszerübb beavatkozása.
A mell a nőiesség egyik legfontosabb szimbóluma és amennyiben nem fejlődik ki megfelelően, vagy valamilyen oknál fogva / szoptatás, fogyás-hízás, tumoros mellműtét során csökken a térfogata, deformálódik az alakja komoly poblémákat okozhat a pácienseknél.

A mellnagyobbítás sokat javíthat a páciens megjelenésén, magbiztonságán, de fontos, hogy ne változtatassa meg annak személyiségét, illetve nem változtatja meg az emberek pácienshez való viszonyulását.

A mellnagyobbításra azon hölgyek a legalkalmasabbak, akik a műtéttől kinézetük javulását és nem a tökéletessé válásukat, egyéb problémájuk, például kapcsolati jellegű problémák/ megoldódását remélik, nincsenek túlzott, irreális elvárásaik.
Az mellmegnagyobbítás műtéte során implantátumot helyezünk be az emlő állomány, vagy a mellkasi izomzat alá. Ez történhet a páciens:

 • az mell méretével, formájával szembeni elégedetlensége,
 • a mell állományának különböző okokból / pl. terhesség, fogyás/ bekövetkező sorvadása,
 • a kétoldali mell térfogat különbsége,u.n. asszimetriája,
 • az emlő onkológia sebészetét követő újraképzésének igénye miatt.

A különböző implantátum típusok

Az emlőimplantátum többnyire szilikon géllel, vagy (ritkábban) fiziológiás sóoldattal töltött szilikon fallal rendelkező betét. Esztétikai célból a szilikon géllel töltött implantátumok a legalkalmasabbak, hisz a szilikon sűrűsége, konzisztenciája hasonlít a legjobban az emberi szövetéhez. A fiziológiás sóoldattal töltött implantátumokat inkább a rekonstrukciós műtétek során a szövetek tágítására használjuk.
Az emlő implantátumok használatával kapcsolatban sok tévhit terjedt el, mint például rákképző hatásuk, vagy immunolőgiai betegséget okozó hatásuk. Számos, átfogó nemzetközi vizsgálat alapján, a mai tudásunk szerint nincs kapcsolat az emlőrák kialakulása és a szilikon protézis használata között. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a szilikon nem lép reakcióba a szervezet sejtjeivel.
A tok felszíne lehet sima, vagy un. texturált (érdes) felszínű. A statisztikák szerint a texturált felszínű implantátumok esetében kevesebb az un. kapszula, túlzott tokképződés.
Különböző formájú implantátumokat használhatunk mellnagyobbításra:

 • a leggyakoribb a kerek implantátum, de ezen belül különböző projekciójú, átmérőjű implantátumok állnak rendelkezésre az optimális műtét előtti tervezéshez.
 • csepp formájú vagy anatómikus: mint, ahogy a nevében is benne van természetes forma eléréséhez a legalkalmasabb típus. Ezzel az implantátummal történő mellnagyobbítás során az emlő felső részénél, az u.n. delkoltage-ban lágyabban emel és így éri el az u.n. anatómikus mellnagyobbítást.
 • asszimetrikus implantatumk: ez az implantátum oldal irányban hosszabb és azon melleknagyobbítására alkalmas, mely asszimetrikus ezen tengely mentén.

Meddig maradhat bent egy implantatum?

A különböző gyárak különböző hosszúságú garanciát adnak. Használunk olyan implantátumokat is, melyekre a cég már örökélet garanciát ad, tehát nem kell kicserélni ezeket.

Az emlő megnagyobbító műtétéről

A műtétet általában altatásban végezzük, időtartalma kb. 1 -1,5 óra.
Az implantátum behelyezése, mint ahogy már említettük, történhet izomállomány, illetve mellállomány alá. Ennek eldöntése a beteg alkata, az mell mérete, a mellkas körfogata alapján történik. Általában kisebb emlő méret kevesebb emlőállomány esetében javasolt az izom alá helyezés, hisz ilyenkor kevesebb szövet áll rendelkezésre az implantátum biztonságos fedésére és idővel az implantatum konturja megjelenhet az emlő felső ívében.
A legújabb módzserek alkalmazása során már nem a teljes mellizom alá helyezzük az implantátumot, hanem az u.n. dual plane rétegben csak az izom felét, harmadát emeljük meg, mely sokkal kevésbé megterhelő, fájdalmas a páciensnek és szebb eredmény érhető el.
Szintén újabb módszernek számít, mikor csak az izomtok alá, az u.n. fascia aláhelyezzük az implantatumot.
A behelyezés leggyakrabban az a mell áthajlási redőjében ejtett kb. 3,5-4,5 cm-es metszésből történik, ezen regioban szép vonalas, keskeny hegek keletkeznek, melyek bizonyos idő elteltével már szinte nem is láthatók.
A behelyezés történhet abimbóudvar körül, ill. a hónaljban vezetett metszésből is- Általában ezen regioban is szépen gyógyulnak a hegek, de mivel ezen a részeken sokkal szembetünőbbek kevésbé választják a páciensek.
A megfelelő méret meghatározása beteggel való konzultáció során, a páciens igénye alapján az alkati tényezők figyelembe vételével történik.
Amennyiben a méretválasztás helyes volt, a megnagyobbított emlőnek természetes formája, tapintása lesz és nem állapítható meg se látványra, sem tapintásra, hogy implatátumot tartalmaz.

Az implatátumok használata során előfordulható szövődmények

Az mellnagyobbítás műtéte megfelelő gyakorlattal rendelkező kézben rutinszerű, biztonságos beavatkozás. Kis százalékban azonban, mint minden beavatkozás során, előfordulhatnak szövődmények, úgymint:

 • kapszula képződés: az implantátum körül normális esetben is kialakul kötőszövetes tok, mely megfelelő esetben fontos is az implantátum helyben tartásához. Azonban ezen tok túl képződhet, megvastagodhat, majd zsugorodhat. Amennyiben a zsugorodás mértéke egy bizonyos fokot elér, újabb műtét válhat szükségessé.
 • bevérzés, gyulladás alakulhat ki, mely ritkán szintén újabb műtétet eredményezhet.
 • előfordulhat az implantátum elvándorlása is, főleg ha túl korai volt a műtétet követő fizikai terhelés,
 • problémát jelenhet még a hegképződési zavar, az u-n- keloid hajlam.

KÉRJ INGYENES VISSZAHÍVÁST!

Adataid megadása után kolléganőnk hamarosan keresni fog, hogy időpontot egyeztessen Veled. A részvétel díj- és kötelezettségmentes!

+36 30 829 60 59