Orrformázás, orrplasztika beavatkozás körülményei

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb

 

Orrplasztika, részleges orrplasztika

Az orrplasztika beavatkozás egyéb körülményei

Az orrplasztika miértjei

Görbe, kampós, krumpli, pisze, …? Rengeteg jelző létezik orrunk formájának kifejezésére. Általában ezek negatív töltettel bírnak, ami azt bizonyítja, hogy az emberek jórésze nincs megelégedve szaglószerve méretével, alakjával. Nem mindegy, milyen az orrunk, hiszen ez egy olyan testrészünk, amit nem tudunk elrejteni. Vagy elfogadjuk és szeretjük a kinézetét, vagy teszünk azért, hogy előnyösebbé alakítsuk, amihez plasztikai sebész segítsége szükséges. Linda Blaire klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercünk van arra, hogy első találkozáskor pozitív benyomást tegyünk valakire és ebben a lélegzetvételnyi időben arcunk ezen kiemelkedő része főszerepet kap. Ha az arc harmóniáját megzavaró, előnytelen formájú és nagyságú az orr, ezek az elváltozások akár súlyos pszichikai problémát is okozhatnak viselőjének. Szerencsére ma már orrplasztika műtéttel orvosolható ez a probléma.

Zavaró orr-deformitások, funkcionális panaszok

Az, hogy ki milyen orral születik jó adag szerencse, illetve családi örökség kérdése. Orrunk alakja, mérete felnőtt korunka véglegessé válik, s ekkor dönthetünk úgy, hogy változtatunk-e rajta, vagy sem. Sérülés, baleset következtében is kialakulhatnak orr-deformitások, amelyek elégedetlenségre adhatnak okot. Anatómiájából adódóan az orr lehet túl szűk, az orrnyílás deformált, esetleg erős orrsövényferdülés is fennállhat, ez utóbbiak az esztétikai problémán túl funkcionális panaszokat is okozhatnak. Nehezítik a levegővételt, éjszakai horkolást válthatnak ki, könnyen vezethet felső-légúti betegségek kialakulásához. A szájon át történő légzés miatt a torok kiszáradásával és kellemetlen szájszaggal is járhatnak. Az orrplasztika műtét ezekben az esetekben is megoldást jelent.

Számítógép tervez, sebész végez

Ma már senki sincs kiszolgáltatva a sebész ízlésének, számítógépes tervezőprogrammal konkrét orrtervet lehet készíteni a műtétet megelőző konzultáció alkalmával. Ez lehetővé teszi, hogy a vágyott változásokat műtéti beavatkozás nélkül a páciens befotózott arcán másodpercek alatt lemodellezzék. A páciens láthatja, milyen mértékben változik meg az arca a műtét után, így nem éri őt később meglepetés. A plasztikai sebésznek az orrműtét előtt az összhatást kell figyelembe vennie, az orr esztétikus kinézete ugyanis nagymértékben függ az egész arc berendezkedésétől, a szemek helyzetétől, a szemöldöktől, a homloktól, a felső ajaktól. A sebész számára nagy kihívást jelent, eldönteni, megtervezni, milyen archoz, milyen orr illik. A modern technológia ellenére ez csak egy terv lehet, nem a teljes végeredmény. A műtétet követő gyógyulási szakaszban a szövetek regenerálódását nem lehet előre 100 %-ban megjósolni, de általában a valóság és az eltervezett kép között nincs markáns különbség.

Részleges, vagy teljes orrplasztika

A részleges orrplasztika, másnéven zárt orrplasztika során a műtét nem érinti az orrcsontot, csupán az orr porcos részét és néhány esetben az orrcsúcsot és az orrszárnyak lágyrészét. Ez a beavatkozás akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, a gyógyulási idő is kevesebb, mint a klasszikus orrműtétek esetében. A teljes orrkorrekciót, ami az orr porcos és csontos vázát, illetve a hozzá tartozó lágy részeket érinti jól felszerelt műtőben, altatásban végzik. A modern, teljes orrplasztika a nyitott műtétet preferálja, ezzel sokkal jobban lehet a deformitásokat korrigálni, az orrcsúcsot konfigurálni. A metszések nagy része az orron belül van, de az orrhegy alatt, a két orrnyílás közötti részen is ejt egy bemetszést a sebész, a műtét utáni heg ezen a területen általában nyom nélkül gyógyul. Innen történik az orrháti rész felszabadítása, a kiálló porcos, csontos részek kimetszése, az orr elülső részét képező porcos váz formálása. Ehhez az orrsövényből kivett porcokat is felhasználhatják. A kivett porclemezkéket az orvos megfelelő méretre és formára szabja, visszahelyezi az orrba, majd öltésekkel fixálja. A porcgerendák megerősítik az orr statikáját, így nem fordulhat elő, hogy az eredmény néhány év alatt szétcsúszik, eldeformálódik.

A beavatkozások hozzávetőlegesen felét a női ügyfeleinknek mellplasztika műtétei teszik ki. Emellett nagyon gyakran végzünk:

beavatkozásokat is, hogy csak a leggyakoribb eseteket említsük meg.  Ezeken túl rengeteg egyéb plasztikai és általános sebészet hatáskörébe tartozó beavatkozást végzünk, mint p. karplasztika, combplasztika, vagy az arc, fül és szem környéki beavatkozások, melyeket részletesen áttekinthetnek a fenti menüpontjaink alatt.

 

Az orrplasztika árak, részleges orrplasztika árak a különböző beavatkozások esetén eltérnek, megtekinthetőek fent, az Árak menüpont alatt.

Vissza a Orrplasztika főoldalra az Orrplasztika miértjei oldalról >

Vissza a Plasztikai sebészet főoldalra az Orrplasztika miértjei oldalról >

Bejelentkezés ingyenes konzultációra gomb